Пријепољској публици представљена књига „Пљеваљско муфтијство од 1930. до 1936. године“

Пријепољској публици представљена књига „Пљеваљско муфтијство од 1930. до 1936. године“

До 1930. године на подручју Краљевине Југославије постојале су три Исламске заједнице – заједница Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе. Те године доноси се Закон у уједињењу исламске верске заједнице.

Сад се формира девет муфтијстава, и то четири на територији улема меџлиса у Сарајеву и пет на подручју улема меџлиса у Скопљу. Таква вјерска структура уједињене исламске вјерске заједнице у Краљевини Југославији функционисала је до 1936. године, када је донијет нови устав Исламске заједнице – каже аутор књиге др Надир еф. Дацић.

Једно од пет муфтијстава Улема меџлиса у Скопљу било је Пљеваљско муфтијство, на челу са хаџи Абдуахом Ајни ефендијом Бајрактаревићем, у чијем је саставу било и Пријепоље.

Ја сам 2017. године објавио једну публикацију о Ајни ефендији Бајрактаревићу приликом чега сам сазнао да се у државном архиву Црне Горе на Цетињу налази збирка докумената архива улема меџлиса и односи се на рад Пљеваљског муфтијства. Отишао сам у тај архив и био одушевљен оним што сам видео, а то је огромна збирка од око 15 хиљада докумената, што представља комплетну документацију о раду муфтијства у овом периоду – истиче Дацић.

Један од рецензената књиге је и унук тадашњег пљеваљског муфтије Мехмед Мехмед Бајракаревић.

Када упоредимо тадашњи живот са културолошког и социолошког аспекта, те паралеле су фасцинантне и препоручујем сваком ко жели да сазна нешто о том периоду и види како се у ствари ништа није промијенило, а у ствари се све промијенило, да прочита ову књигу. Нека упореди гдје ми сад живимо, како живимо и сигурно ће доћи до закључка да може доста боље – истиче Бајракаревић.

Промоцију је организовало Бошњачко национално вијеће.

О књизи је говорио и професор доктор Хусеин Зврко, а након ове, планиране су промоције и у другим општинама које су биле у саставу Пљеваљског муфтијства.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *