Почела исплата накнаде штете од града – Новица Зејаковић захвалан на помоћи

Почела исплата накнаде штете од града – Новица Зејаковић захвалан на помоћи

Данас је почела исплата накнаде за штете које је направио град, свима чији су грађевински објекти страдали крајем јула на подручју Бабина и околних села. Међу првима, одобрених 10 процената од укупне штете преузео је и Новица Зејаковић из Врбова, који је након тога свратио у ТВ Форум да изрази захвалност за медијску подршку, као и за финансијску помоћ Општине.

Незапамћено невреме које је захватило село Бабине и околна места крајем јула прозроковало је велику материјалну штету, коју је утврдила Комисија за процену штете, формирана при локалној самоуправи. Један од оштећених је и Новица Зејаковић из Врбова.

Задесила ме ова катастрофа као и многе Врбовце и Бабинце од града. Уништено ми је такорећи све. Поврће, воће, зграде, све…Кућу сам прекрио, штале и остале зграде ништа нисам, немам паре. Признала ми је Комисија 10 процената на објекте, а за воће и поврће – ништа. Добио сам 34.100 динара. Захваљујем. Да је више, волео бих, али боље ишта него ништа – почиње причу Новица Зејаковић из села Врбово.

На имању које се простире на више од 10 хектара, после града, који нису раније доживели ни најстарији Бабинци, није остало скоро ништа.

Имам 100 нових шљива и данас сам узео још 20 да обновим оно што ми је град осушио и сломио. На свакој је било, а ни кила није за компот остало. То је бог уништио, нису људи. Имао сам 800 комада притки, ту сам се надао најмање 50 кила бораније. Семе из Грчке, али ни кила. Да ми је бар семе, платио бих. Ни кромпир, парадаиз, краставац…Све је то уништено.

Како дуго живи сам, град је само додатно отежао свакодневницу овог осамдесетседмогодишњака.

Умрла ми је жена пре 13 година и продао сам краве, волове, овце… Живим к’о огоријео пањ.

Упркос свим мукама, не одустаје од улагања у своје имање и планира и даље да ради.

Хоћу док сам жив да се борим и да имам. Да ми деца кад дођу, имају шта понети.

Захтев за исплату новчане помоћи Новице Зејаковића је један од 64 одобрена, од укупно 126 поднетих. Како смо сазнали од директорке  Центра за социјални рад Пријепоље Раде Дивац, где се средства исплаћују, према процени Комисије, накнада штете у износу од 10 одсто, одобрена је само за грађевинске – стамбене и помоћне објекте. Комисија није завршила све извештаје, па ово вероватно није коначан број одобрених захтева. Укупна процењена штета износи око 25 милиона динара, док је штета на објектима око 12 милиона динара. Како ванредно стање није проглашено и нису добијена средства са републичког нивоа, мештанима Бабина и околних места накнада се исплаћује из општинског буџета, у коме је за те сврхе за ову годину предвиђено 3,5 милиона динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци