Подршка Министарства за бригу о селу за Михољске сусрете пријепољских села

Подршка Министарства за бригу о селу за Михољске сусрете пријепољских села

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић потписао је уговоре са представницима 87 општина, које су добиле средства по јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“. Као и прошле године, Михољски сусрети пријепољских села биће одржани у Косатици, по површини једном од највећих села у општини Пријепоље.

Другу годину за редом, општина Пријепоље је добила подршку Министарства за бригу о селу у износу од непуних 500.000 динара, за одржавање Михољских сусрета пријепољских села – манифестације на којој се представљају обичаји, култура и аутентични производи овог краја.

Ове године „Михољски сусрети села“ окупиће близу 1.300 села Србије у 87 локалних самоуправа, а у њима ће узети учешће и пратиће их око 150.000 људи. Манифестације ће се одржавати од 1. јула до 1. децембра ове године – изјавио је министар за бригу о селу у Палати Србија Милан Кркобабић.

Министарство за бригу о селу у оквиру овог програма ове године је издвојило нешто више од 41 милион динара, а подржано је 19 локалних самоуправа више него претходне године.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић je истакао да је ова манифестација прошле године оживела пуста села Пријепоља, да се памти и о њој прича.

Дошли су и наши људи из иностранства да учествују, а већ су увелико у току припреме за овогодишње сусрете – рекао је Бабић.

Председник комисије за одобравање средстава по овом конкурсу, песник Љубивоје Ршумовић је истакао да је овакво министарство недостајало српском друштву, пре свега селу.

Да се у селима поново чује смех, вриска, радост победника. Да се чују гусле и хармоника али и џез музика – позвао је председник комисије за одобравање средстава по овом конкурсу, песник Љубивоје Ршумовић, истакавши да га радује што се после дуго времена смер село – град мења.

Активности које су предвиђене овим манифестацијама се заснивају на културно-уметничким, литерарним, занатским садржајима и примењеним уметностима,  спортским активностима и гастрономским специјалитетима. Током манифестације у Косатици, која је одржана у октобру прошле године, у присуству великог броја посетилаца и учесника, одржана су такмичења у певању извика, спортским дисциплинама, избору најбољег рабаџије и кулинарским вештинама.

Подели на мрежама

Повезани чланци