Поклон од Осме београдске гимназије за пријепољске гимназијалце

Поклон од Осме београдске гимназије за пријепољске гимназијалце

На иницијативу професорке енглеског језика Оливере Дивац, Пријепољке која ради у Осмој београдској гимназији, ђаци ове школе поклонили су око 500 уџбеника Пријепољској гимназији. Ова идеја је потекла из чињенице што су ђаци београдских школа ове године добили бесплатне уџбенике, што није случај у Пријепољу, као и у другим градовима и општинама у Србији.

Ђаци основних и средњих школа у Пријепољу уџбенике купују. Бесплатне уџбенике добијају само прваци у основним школама, док Град Београд већ годинама обезбеђује уџбенике за све ђаке основних школа, а ове године бесплатне уџбенике добили су и сви средњошколци. Чим су добили поклон, ђаци и професори Осме београдске гимназије су одлучили да учине добро дело.

Наставничко веће на иницијативу професорке Оливере Дивац и ђаци су се усагласили да поклонимо уџбенике неком граду из унутрашњости и одлучили смо да то буде Пријепољска гимназија. За сада је прикупљено око 500 уџбеника за све четири године. Сва деца су могла да учествују и већина и јесте тако да има свих предмета, свих година и смерова… – рекла је професорка српског језика у Осмој београдској гимназији Јана Потић.

Заслужна за овај поклон Пријепољској гимназији је Пријепољка Оливера Дивац, која тренутно ради као професорка у Осмој београдској гимназији, која је и сама завршила Гимназију у Пријепољу, у којој је и предавала две године, пре него што се преселила за Београд.

Пријепоље је моја љубав, као и људи који живе у њему. Као што је рекла колегиница, морамо да поравнамо неке стандарде. Ово је школа која образује фантастичне људе, која је дала много значајних људи. Верујте ми, чим сам предложила на Наставничком већу да то буде пријепољска школа, сви су се сложили. А и морате да знате да ја нисам једина из Пријепоља која ради у овој школи – истакла је професорка енглеског језика у Осмој београдској гимназији Оливера Дивац, која је са колегиницом донела уџбенике у Пријепоље.
Када ми се на почетку школске године обратила Оливера Дивац са овом понудом, ја сам се одушевила. Нисам могла да верујем да тако нешто постоји. Уџбеници су углавном набављени, мада има и деце која нису успела да дођу до уџбеника јер их нема међу половним и јер су нови јако скупи и није их лако наћи, тако да ће свима много значити. Како за ову, тако и за следеће године. Цело наставничко веће на челу са мном се захваљује и директорки школе и целом Наставничком већу Осме београдске гимназије и надамо се даљој сарадњи између наших школа – изјавила је директорка Пријепољске гимназије Наташа Лучић.

Право на образовање је једно од основних људских права, које је гарантовано Уставом и то као обавезно и бесплатно. Неправду коју постоји међу условима за школовање у већим градовима и мањим општинама у Србији, а коју су препознали београдски гимназијалци са својим професорима, требало би да препознају и надлежна министарства и локалне самоуправе и омогуће свој деци једнаке шансе и услове за образовање.

Подели на мрежама

Повезани чланци