Покренута платформа ПОРАЛИСТ – Све о лековитом биљу, туризму и гастрономији општина Пријепоље и Бијело Поље

Покренута платформа ПОРАЛИСТ – Све о лековитом биљу, туризму и гастрономији општина Пријепоље и Бијело Поље

У оквиру пројекта ПОРАЛИСТ, који за циљ има унапређење система заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља на подручју прекограничне територије општина Пријепоље и Бијело Поље, успостављена је истоимена платформа. Осим података о самом пројекту и активностима, као и лековитом биљу, платформа ПОРАЛИСТ садржи податке и о одрживом туризму и гастрономији овог краја.

Партнерске активности у оквиру  ПОРАЛИСТ пројекта и резултати  теренског истраживање научног особља Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“, резултирали су обједињеним и иновативним моделом за праћење стања биодиверзитета у општинама Пријепоље и Бијело Поље. Циљ успостављања ПОРАЛИСТ платформе је да се у ове две општине креирају предуслови за  одрживо коришћење и унапређење заштите изузетно богатог и разноврсног биодиверзитета,  као веома значајног и јединственог природног ресурса прекограничне територије. Након бројних пројектних активности спроведених у протеклих двадесет месеци, међу којима су едукације за становништво заинтересовано за област лековитог биља, формирање Међуопштинске радне групе, вишедневни изласци истраживача на терен, урађена је опсерваторија која пружа информације о локалитетима и распрострањености мапираних биљних врста на подручју општина Пријепоље и Бијело Поље. Поред ових, плаформа нуди и низ других иноформација међу којима и о повезивању области лековитог биља са туризмом и гастрономијом, као и информације о пешачким и бициклистичким стазама, сеоским домаћинствима и другим туристичко-угоститељским објектима у прекограничном подручју.

Садржаји платформе су доступни на адреси http://www.poralist.rrazlatibor.rs/lekovitobiljehome/multimedija.html.

Пројекат ПОРАЛИСТ суфинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *