Пола века од смрти Миливоја Жугића, покретача првих новина у Пријепољу

Пола века од смрти Миливоја Жугића, покретача првих новина у Пријепољу

Тачно пре пола века преминуо је покретач првих новина у Пријепољу Миливоје Жугић. Годишњицу од смрти поштоваоци и новинари обележили су посетом гробљу у Миоској, где је сахрањен, и полагањем цвећа на његов гроб.

У години вредних јубилеја – 90 година новинарства у Пријепољу и 70 година од изласка првог броја „Полимља“, навршило се и пола века од смрти Миливоја Жугића, који је 1. фебруара 1932. године покренуо први лист у Пријепољу под називом „Санџак“. Гроб Миливоја Жугића обишли су поштоваоци и новинари, који су, како рече у обраћању Милан Цмиљановић, аутор изложбе о 90 година новинарстава у Пријепољу, поникли из бразде коју је Жугић заорао. Он би био срећан да види да га представници његове бранше нису заборавили али не и стањем у којем се медији у Србији налазе данас, сложили су се окупљени.

Жугић би се сигурно постидео данашњег новинарста, јер данашње новинарство није оно што је заговарао, каже Милева Малешић, некадашња директорка и уредница „Полимља“, данас директорка телевизије Форум, која се запитала где су данас, на обележавању пола века од Жугићеве смрти, други културни посленици или општинска власт.

Вукосав Томашевић, некадашњи директор и уредник „Полимља“, сматра да би се Жугић, аkо би неким чудом устао из гроба, тражио да се у њега врати, због стања професије која је данас деградирана и обешчашћена. Часних, образованих и озбиљних новинара има, али су они склоњени, каже Томашевић.

Окупљени су положили цвеће и упалили свеће на гробу Миливоја Жугића и његових најближих, о којем се данас брине Жугићев рођак Горан Лазаревић са породицом. Пола века од смрти утемељивача новинарстава у Пријепољу прошло је неопажено од представника локалне самоуправе или других институција. Али можда је тако и требало да буде, јер је Жугић у своје време управо институције и систем највише критиковао.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци