Пољски успех као чланице ЕУ – две стране медаље

Пољски успех као чланице ЕУ – две стране медаље

Пољска ће ове године обележити 15 година од како је постала држава чланица Европске уније. Оно чиме се може похвалити је чињеница да је остварила велики економски раст, побољшала инфраструктуру на националном и локалном нивоу, као и животни стандард својих грађана.

Питање које се неминовно поставља је који је био „рецепт“ Пољске за ове успехе и да ли и Србија у процесу европских интеграција може нешто научити из њеног примера. Београдска отворена школа је са том идејом организовала студијску посету Варшави 25-29. марта 2019. године у оквиру пројекта „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије ЕУ“. Уз помоћ Kраљевине Шведске, овај пројекат је омогућио представницима 17 партнерских организација на пројекту да о овим и многим другим темама разговарају са представницима институција, организација цивилног друштва и медија у Пољској.

Искоришћене прилике за развој

Пољска је за период 2014-2020. до сада искористила преко 80 милијарди евра из структурних и кохезионих фондова ЕУ, где је само један од пројеката чија је корист грађанима била брзо видљива изградња две линије метроа у Варшави. Kако је Пољска постала шампион у ефикасном коришћењу средстава ЕУ, разговарали смо са представницом Министарства развоја и инвестиција. Сам процес реформи, започет и пре уласка у ЕУ, тј. током пољских евроинтеграција, трајао је више година и подразумевао административне реформе, подстицајне услове за квалитетан кадар у јавној администрацији, реорганизацију државних институција одговорних за имплементацију и мониторинг европских пројеката. Данас БДП Пољске по глави становника мереним паритетом куповне моћи износи 70% у односу на просек на нивоу ЕУ, док је пре приступања ЕУ износио 40%.

Две стране медаље

Поред економског раста и напретка који је непорециво остварила, Пољска се уласком у ЕУ обавезала и да ће неговати оно што чини суштину европских вредности – демократију, владавину права, слободу и једнакост. Ипак, у протекле четири године, Пољска се нашла у центру пажње Европске уније због оцене да је независност судства у тој земљи угрожена и то директно доношењем закона који су умањили независност избора и рада судија у Врховном суду. О овим политичким превирањима разговарали смо са Повереником за људска права, др Адамом Боднаром, који нам је говорио и о начинима на који канцеларија Повереника на њих реагује. У представништву Европске комисије у Варшави, група је имала прилике да из прве руке чује о активностима Kомисије у државама чланицама, у овом случају и њеном праћењу и извештавању о спорној ситуацији у Пољској и поступцима које је покретала пред Европским судом правде у вези са нарушавањем владавине права и независности судске власти. По завршетку студијске посете, Kомисија је покренула још један поступак против Пољске због повреде права како би заштитила судије од дисциплинских мера и политичке контроле.

Улога цивилног друштва и медија

Имајући у виду политички контекст, студијска посета је обухватила и посете организацијама цивилног друштва и истраживачким институцијама како би учесници стекли увид како је некада цивилно друштво у Пољској пратило процес европских интеграција, а како данас функционише у промењеним околностима. Организације Хелсиншка фондација за људска права, Watchdog Poland, као и организација истраживачких новинара Reporters Foundation су представили стање људских права у Пољској, како утичу на добру управу и сарађују са локалним самоуправама и алтернативне начине финансирања активности у окружењу у ком се не улажу напори за подстицај рада цивилног друштва, као и стање слободе медија и безбедности новинара.

Ипак, цивилно друштво ће имати великог утицаја на следећи Самит ЕУ-Западни Балкан у оквиру Берлинског процеса који ће се одржати у Пољској, у Познању. О учешћу и доприносима цивилног друштва у организацији Самита, сарадњи са пољским институцијама и могућности учешћа цивилног друштва Западног Балкана на Самиту, група је разговарала са Пољским институтом за међународне односе, Центром за источне студије и Министарством спољних послова Пољске.

Текст преузет са сајта „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији“.

Подели на мрежама
administrator

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *