ПОРАЛИСТ: Формирана међуопштинска радна група

ПОРАЛИСТ: Формирана међуопштинска радна група

Данас је одржан први заједнички састанак међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзитета, коју чине представници из општина Пријепоље и Бијело Поље, а која је формирана у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ.

Овим састанком званично се успоставља заједничко радно тело – Међуопштинска радна група  како је и дефинисано Меморандумом о разумевању, потписаним крајем априла ове године између две суседне прекограничне општине, Пријепоље и Бијело Поље. Представници јавног, приватног и цивилног сектора са обе стране прекограничне територије требало би да раде на креирању заједничког система за чување, заштиту и одрживу експлоатацију природних потенцијала овог подручја.

Подршку свим активностима пружа Институт „ Др Јосиф Панчић“, који је лидер у области лековитог биља у Србији  и на подручју Балкана. Један од основних принципа одрживог развоја који се потенцира јесте да се користи оно што природа даје, али да исто толико остане и будућим генерацијама.

Kао институционални механизам, међуопштинска радна група ће бити укључена и у остале активности пројекта, како би и након завршетка пројекта, покретала иницијативе у функцији одрживог коришћења лековитог биља.

Пројекат ПОРАЛИСТ на територији општина Пријепоље и Бијело Поље спроводи Регионална развојна агенција Златибор, у сарадњи  са Институтом за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро. Кофинасира га Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци