Друштво

ПОРАЛИСТ: Пријепоље добија нов туристички производ?

Пријепоље има добру ресурсну базу коју треба упаковати у заокружен производ и понудити туристима већ у следећој години, један је од закључака изнетих на радионици која је организована за представнике сектора туризма из Пријепоља, у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ. Циљ пројекта је унапређење система заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља на подручју прекограничне територије општина Пријепоље и Бијело Поље.

Представници општинске управе, Туристичке организације, планинарског удружења, власници приватних агенција и категорисаних домаћинстава уз подршку Регионалне развојне агенције „Златибор“ требало би да дефинишу заокружен туристички производ, базиран на богатству лековитог биља, који би требало да Пријепоље много боље позиционира на туристичкој мапи Србије, већ почетком следеће године.

У оквиру ПОРАЛИСТ пројекта већ су мапирани ресурси, атракције које Пријепоље има у области туризма, а наш задатак јесте да све то валоризујемо у кратком року, обликујемо у производ који ћемо понудити туристима који посећују околне дестинације. Сведоци смо да је сада у току пандемије доста људи посећивало дестинације у окружењу, а нама је циљ и питање, зашто неко од њих није дошао, макар дан да проведе у Пријепољу, ако нисмо спремни да му понудимо смештај па да проведе више дана? – истакла је Снежана Милисављевић из РРА „Златибор“ која је водила радионицу.

Овакви производи постоје у целом свету, Швајцарска се на националном нивоу бави овим видом туризма, а нарочито у периоду од почетка пандемије корона вируса, присутан је тренд окретања природи, што Пријепоље може и треба да искористи.

Пријепоље поседује једну одличну ресурсну базу, а ми ћемо се потрудити да до следеће туристичке пролећне сезоне избацимо један заокружен туристички производ који ће бити доступан како на сајту Туристичке организације Пријепоље тако и предочен свим туристичким агенцијама у региону и шире и надамо се да ће први туристи доћи већ наредног пролећа – каже Снежана Милисављевић.

Са истим циљем тренинг ће бити организован и у Бијелом Пољу. Због неповољне епидемиолошке ситуације за сада су одложене студијске посете са циљем упознавања са примерима добре праксе, након којих ће овај производ бити додатно усавршен.

У протеклом периоду смо основали удружење “Поралист” са седиштем у Пријепољу у које су укључени људи који се баве сакупљањем лековитог биља са овог подручја, тако да се надамо да ћемо увезивањем свих активности које реализујемо у овом пројекту допринети ономе што јесте био циљ пројекта, а то је да се економски оснаже људи који се баве сакупљањем лековитог биља и да се природно богатство интегрише са постојећом туристичком понудом у Пријепољу, која није уопште занемарљива – истакла је менаџерка пројекта ПОРАЛИСТ Данијела Јандрић.

Пројекат ПОРАЛИСТ суфинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *