Друштво

Поређење: Борба са корона вирусом у Србији и Немачкој

Епидемија Ковида 19 је обележила 2020. годину. Овај вирус је показао да се у развијеним земљама, које улажу у науку и истраживања, лакше и ефикасније борити против болести. О начинима борбе против вируса у Србији и Немачкој, одговорности система, али и сваког појединца, разговарали смо са Алмиром Аљовићем, докторандом неуро наука на Универзитету у Минхену.

Епидемије вируса нису ништа неуобичајено за научнике који су годинама упозоравали на ово што нам се сада дешава, али није постојала ургентност да се о томе размишља, каже Пријепољац Алмир Аљовић, докторанд на Универзитету у Минхену. Објашњава да то што живимо у модерном добу, када је повезаност велика, доприноси бржем ширењу вируса иако је он типичан само за одређене пределе и за животиње, као што је то случај са ковидом 19 вируса корона.

Наравно да ће постојати разлике у системима који су занемаривали здравство и науку годинама и система који су улагали у науку и знање. Поредећи Србију и Немачку, види се да су много различити приступи у свему овоме. Да су мере донете на време, да се није вагало између економије и спашавања живота. Немачка има луксуз да тако размишља. Код нас је проблем што се експерти нису на време изјашњавали о томе већ су други излазили на телевизију и причали свакакве глупости, што је унело сумњу у друштву – каже Алмир Аљовић који истиче да су проблеми системски у државном уређењу, проблеми су у менталитету људи који морају да схвате да је ово одговорност сваког појединца и да треба носити маску.

На докторским студијама је већ четири године у Немачкој, а у свакодневној је комуникацији са породицом у Србији. Начине борбе ове две државе са вирусом посматра врло критички јер то сматра својом одговорношћу као особе која разуме шта се дешава. У Србији су људи препуштени сами себи, велика је лична одговорност која има велике последице по ментално здравље људи. Људи остају без посла, разбољевају се, умиру им ближњи,  а посебно је тешко здравственим радницима, сматра Алмир.

У јеку пандемије су лекари препуштени сами себи да доносе одлуке. Лекар треба да одлучи да ли ће да лечи онколошког пацијента кога је лечио годину дана или ће да лечи особу која има упалу плућа и заражена је вирусом. То има ужасне последице по стање лекара. Када размишљате да ли да носите маску и поштујете мере, размишљајте о свим овим лекарима и свима онима који су изгубили некога од своје породице, а нису морали. Из овога морамо научити нешто, а то је да треба да уложимо више новца у науку и ову врсту истраживања – саветује Алмир.

У Србији је корона вирус до сада званично потврђен код више од 330.000, док је животну битку са вирусом изгубило више од 3.000 особа, док је у Немачкој заражено око милион и 700.000, а умрло је више од 30.000 људи. У свету је корона вурусом ковид 19 заражено више од 82 милиона људи, док је око милион и 800.000 особа званично регистровано да је преминуло од последица заразе. Скоро 60 милиона широм света се опоравило од инфекције.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *