Потврђено да су учеснице „Фестивала женског пријатељства 2019.“ биле изложене дискриминацији

Потврђено да су учеснице „Фестивала женског пријатељства 2019.“ биле изложене дискриминацији

Институција Повереника за заштиту равноправности, поступајући по притужби председнице Удружења грађана „Импулс“ из Тутина, Џенете Аговић, донела је Мишљење да је привредно друштво „Код трејд“ д.о.о из Новог Пазара прекршило Закон о забрани дискриминације, 3. августа 2019. године, током трајања Фестивала женског пријатељства, које је организовало ово удружење.

Током одржавања шестог „Фестивала женског пријатељства“ организована је кампања на друштвеним мрежама против организаторки и учесница фестивала, јер је њихова намера да у граду изведу перформанс против насиља над женама у јавности окарактерисана као „геј парада у Тутину“. Тим поводом, власник ресторана „Рас“ недалеко од Новог Пазара забранио је учесницама Фестивала да дођу на унапред уговорену вечеру речима да је „ЛГБТ особама забрањен приступ у ресторан Рас“.

С тим у вези Повереница за заштиту равноправности препоручила је  привредном друштву у чијем је власништву поменути ресторан, да упути писано извињење учесницама Фестивала женског пријатељства као и да убудуће води рачуна да се у оквиру својих редовних послова и активности придржава прописа о забрани дискриминације. Уколико ово предузеће не поступи у складу са препоруком, биће донета мера изрицања Опомене, о којој ће Повереница обавестити јавност путем средстава јавног информисања.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *