Повећава се број белоглавих супова у кањону Милешевке

Повећава се број белоглавих супова у кањону Милешевке

Број белоглавих супова у колонији у кањону Милешевке се повећава и тренутно је на гнездима око 40 парова, показао је мониторинг који врше чланови Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“.

Јавно предузеће „Србијашуме“ мониторинг белоглавог супа на простору Шумског газдинства „Пријепоље“, у оквиру којега се налази и заштићени део кањона Милешевке, поверило је Удружењу грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“. Чланови удружења ће ове године извршити четири пребројавања заштићених лешинара а посао је тренутно на половини, каже Вјекослав Века Јоксимовић из УГ „Јадовник – оаза нетакнуте природе“.

Пребројавање захтева посебну опрему, као и физичку спремност оних који врше мониторинг, јер се обавља на веома неприступачном терену. Птице и гнезда се фотографишу а ове године је примећено повећање броја јединки које настањују клисуру Милешевке.

Мониторинг белоглавог супа се врши да би се пратило стање ове угрожене врсте, чије се колоније у Србији налазе у кањонима Увца, Милешевке и Трешњице. Јоксимовић каже да, уз белоглавог супа, овај простор повремено или стално настањују још 142 врсте птица, које су побројане у књизи Бранка Рудића „Птице клисуре реке Милешевке и Јадовника“, објављеној пре три године.

Опширније погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *