Друштво

Прелазак на учење на даљину не пада тешко “програмерима“ Пријепољске гимназије

Кризни штаб Владе Србије за борбу против епидемије корона вируса препоручио је прелазак на наставу на даљину за све ђаке, осим за ученике и ученице од првог до четвртог разреда основне школе. У Пријепољској гимназији прелазак на учење на даљину најлакше пада ђацима са посебним способностима за рачунарство и информатику.

Од три одељења ђака са посебним способностима за рачунарство и информатику у Пријепољској гимназији, два су од почетка школске године свакодневно похађала наставу. Како у првом и трећем разреду има по 14 ђака нису се делили у групе, што није био случај у другом разреду који похађа 20 ученика који су, подељени у две групе, сваке друге недеље долазили у школу.

Нама тај вид наставе најлакше пада јер су, нарочито, ученици другог и трећег разреда прилично обучени. Сада користимо гугл учионицу која има опцију да се сви ђаци уживо прикључе, виде екран и шта ради наставник, могу да се јаве, да активно учествују на часу. Што се тиче ученика првог разреда, они су прошли основу за ова три месеца и могу да прате без проблема – каже професорка информатичке групе предмета Елма Мушкић.

У Гимназији у Пријепољу од почетка школске године позитиван налаз на корона вирус имало је троје професора и четворо ђака.

Две колегинице су имале лакше симптоме и вратиле су се на наставу, након периода самоизолације. Колега је био на болничком лечењу, сада је код куће и за њега смо обезбедили замену. Што се тиче ученика, имали смо четири до сада заражена, од почетка школске године. У самоизолацији је било више ученика, због контаката или родитеља који су били позитивни, али није ни то у некој већој мери – каже директор Пријепољске гимназије Војислав Чабаркапа.

Препорука Кризног штаба је да се настава за средњошколце и ђаке од петог до осмог разреда основне школе, одвија на даљину од понедељка, 30. новембра.

Нисмо добили никакав допис ни упутство у вези тога тако да поставља се питање како даље. Имам информацију да ћемо бити благовремено обавештени. Наравно да то није идеално решење и да је рад у школи свакако бољи од рада на даљину, али шта је ту је, с обзиром да је најважније здравље људи – каже Чабаркапа.

Према информацијама које смо добили од председника актива директора основних и средњих школа, Белкисе Бегановић и Ермедина Дурана, ситуација у пријепољским школама није забрињавајућа. Заражених радника има у пет од  осам основних школа, али се ради о веома малом броју, једној или две особе. Нешто више позитивних на корона вирус је у Техничкој и Економско – трговинској школи. Највише има ученика који наставу прате онлајн јер су били у контакту са зараженим особама или су имали неке од симптома вируса. Званичне дописе о преласку на наставу на даљину у школама су очекивали у току дана.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *