Премијерка Брнабић у Пријепољу – завршетак пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“

Премијерка Брнабић у Пријепољу – завршетак пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је општину Пријепоље поводом завршетка пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“, у оквиру кога је Основна школа „Владимир Перић Валтер“ добила комплетно опремљен информатички кабинет. Она је, у друштву министарке просвете Славице Ђукић Дејановић и министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића, обишла караван Дигиталне експедиције заснован на дигиталним вештинама, писмености и безбедности.

Посету општини Пријепоље председница Владе Републике Србије Ана Брнабић почела је обиласком штандова каравана Дигиталне експедиције, који су били постављени испред и у Дому културе Пријепоље. Премијерка је добила кратку презентацију о начину рада и сврси изложених експоната, а и опробала се у неким од креираних игрица. Након тога, у великој сали Дома културе, почела је презентација пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“, који је трајао пет година, а који су реализовали Министарство просвете и Министарство информисања и телекомуникација, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој, УНДП-ом.

Опремили смо 35000 дигиталних учионица рачунарима и пројектима и 26000 рачунара школама – истакла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић док је Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација навео да је брзим и безбедним интернетом покривено више од 3.800 школских објеката основних и средњих школа, са 35.000 наставних просторија, у којима се школује више од 730.000 ђака и ради више од 100.000 наставника и професора.

Стални представнк УНДП-ија у Србији Јакуп Бериш поручио је да је данашњи догађај јако важан јер је фокусиран на образовање и младе. Истакао је три важне компоненте, међу којима да улагање у квалитетно образовање за све представља инвестицију у блиставу будућност, да је јачање дигиталних вештина кључ за економски раст и одрживи развој и да ће ова организација наставити да буде партнер Влади Републике Србије како би убрзали дигиталну трансформацију.

Укупна вредност пројекта износи 60 милиона евра, од чега је 35 милиона потрошено из републичког буџета, док је 25 милиона кредит Европске инвестиционе банке.

Сви ђаци на територији централне Србије имају једнаке услове и шансе. То нам је било изузетно важно. Наша основна обавеза и дужност да њима обезбедимо све услове да испуне своје потенцијале и да сутра раде послове о којима ми нисмо ни сањали. Следећи корак који смо кренули да направимо је интернет за свако па и најудаљеније место у нашој земљи. Завршићемо покривање 99 одсто централне Србије до 2025. године – поручила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Премијерка је уручила кључ информатичког кабинета ђацима ОШ „Владимир Перић Валтер“, који је опремљен са 33 рачунара.

Захваљујем се Министарству просвете и УНДП на опремању кабинета, а Министарству телекомуникација и информисања што су обезбедили да наше удаљене школе добију приступ интернету – рекао је председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Презентацији поводом завршетка пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“ присуствовала је већина просветних радника и радница, васпитачица, одборника и одборница, као и запослених у Општинској управи и другим јавним установама општине Пријепоље. 

Подели на мрежама

Повезани чланци