Преминуо Милош Лучић, учесник НОР-а и дугогодишњи председник СУБНОР-а Пријепоља

Преминуо Милош Лучић, учесник НОР-а и дугогодишњи председник СУБНОР-а Пријепоља

У Пријепољу је, у 98 години, преминуо Милош Лучић, учесник Народноослободилачког рата и дугогодишњи председник и секретар СУБНОР-а Општине Пријепоље.

Милош Лучић је рођен 19. октобра 1923. године у Великој Жупи. На почетку рата био је активан сарадник партизанске гериле, а у ноћи између 7. и 8. фебруара 1942. године био je на обезбеђењу преласка партизанских јединица и дела Врховног штаба преко Лима, на путу ка Златару и даље према Чајничу, где је формирана Друга пролетерска бригада.

Kао деветнаестогодишњи младић, 1943. године постаје борац Треће пролетерске НОУ бригаде, са којом је прошао ратни пут све до ослобођења Пријепоља 9. јануара 1945. године. Као један од ослободилаца протерао је последње окупаторске колоне из Пријепоља у правцу Прибоја. Четири пута је рањаван, два пута теже, а рат је завршио у чину старијег водника прве класе.

Носилац је Ордена за храброст, Медаље за храброст, Ордена заслуга за народ са сребрним венцем, Ордена рада са сребрним венцем, Медаље борца.

У СУБНОРУ-у је био од његовог оснивања 1948. године. Био је председник месног удружења Пријепоља, дугогодишњи секретар и председник СУБНОР-а Општине Пријепоље, преко 25 година у више мандата.

Милош Лучић је сахрањен у среду, 6. октобра, на гробљу у Думљанима.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци