Превоз у Пријепољу: Комби није исто што и аутобус

Превоз у Пријепољу: Комби није исто што и аутобус

Велика гужва, мали комби, незаустављање на свим стајалиштима, прелазак путника у друго возило… Овако је јутрос изгледала вожња на линији Бабине – Пријепоље у комбију фирме “Аутопревоз Јањушевић“ са којом Општина Пријепоље има потписан уговор о бесплатном аутобуском превозу. Грађани и грађанке кажу да је ово честа слика на овој релацији и траже од надлежних да нешто учине, односно да уместо комбија на овој линији саобраћа аутобус. Председник општине Владимир Бабић каже да је ово недопустиво и да ће контрола услуге превоза бити строжија у наредном периоду, за који је расписана јавна набавка.

Више пута су се грађани и грађанке јављали редакцији ТВ Форум са потребом да укажу на проблеме у приградском аутобуском превозу. Велике гужве, непоштовање реда вожње, отказивање полазака, неки су од проблема који су корисници услуге бесплатног превоза замерали прибојској фирми “Аутопревоз Јањушевић“. Последњи у низу односио се на први полазак из Бабина у овој седмици.

Како кажу путнице које су јутрос биле у комбију, гужва је била огромна, много људи је остало на станицама, а возач је позвао колегу да дође са другим комбијем па је део путника прешао на Пљеваљској петљи у тај комби.

Ових дана истиче уговор о бесплатном аутобуском превозу путника на територији општине Пријепоље, који је потписан са прибојским фирмом “Аутопревоз Јањушевић“ на период од шест месеци. Уговором, укупне вредности око 9,7 милиона динара, обухваћено је седам линија. Општина Пријепоље је поново расписала јавну набавку за услугу превоза у наредних 6 месеци, по истим критеријумима. Досадашњом услугом превоза нису у потпуности задовољни јер је било проблема, нарочито на почетку, али већ три месеца није било ниједног приговора путника, каже председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Недопустиво је да се комбијима превозе путници јер у уговору пише аутобуски превоз и то ћемо ригорозније контролисати у наредном периоду. Ми смо ангажовали ову фирму јер је имала најповољнију понуду, а за наредни период смо определили нешто више од осам милиона без ПДВ-а и надам се да ће услуга бити на још већем нивоу – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Директор фирме “Аутопревоз Јањушевић“  Винко Јањушевић каже да није било проблема приликом реализације уговора, као ни примедби, и да је ред вожње поштован. Бабић каже да су у буџету опредељена средства за бесплатан превоз још пола године, али да се после тога мора ићи на потписивање концесионог акта.

Бабић истиче да је ова врста уговора добар начин да се грађани навикну на превоз и да почну да га користе јер тек онда, када се уради концесија, има смисла да се тражи да превоз плаћају, уз напомену да је циљ да ова услуга заживи како би се смањиле гужве у саобраћају.

Наше саговорнице кажу да је услуга иста без обзира да ли је бесплатна или не и да би можда било боље да се плаћа, али да услуга и возила буду квалитетнија.

Јавна набавка која је објављена односи се на седам линија, односно око 16.300 километара месечно. Рок за подношење пријава је 19.август.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци