Пријепољац нови конзул у Турској

Пријепољац нови конзул у Турској

Пријепољац по рођењу, Зифо Кајевић, који као успешан привредник живи и ради у Републици Турској под именом Зариф Алп, именован је за почасног конзула Републике Србије у Бурси, једном од највећих градова Турске. Ово признање је уследило као резултат вишедеценијског пословног успеха, али и веома блиске везе са родним градом, који је несебично помогао до сада, а помагаће и даље.

Простор Удружења привредника пореклом са Балкана у Турској “Румелисијад”, којим председава Зариф Алп, који ће ту и обављати функцију почасног конзула, испунили су бројни гости из политичког, привредног и друштвеног живота Бурсе и других делова Турске, али и званичници Републике Србије, Пријепоља и Новог Пазара. Конзулат у Бурси, пети по реду у Републици Турској, отворио је амбасадор Србије Зоран Марковић. Титула почасног конзула веома значи рођеном Пријепољцу, који је као деветогодишњи дечак дошао из Кајевића у Бурсу, без знања језика, а који је својим радом и знањем, постигао велики успех.

Ово је за мене једна велика милост. Кад смо дошли из Пријепоља, ми то нисмо могли ни да сањамо. Не знаш језик, немаш школу, занат… Кад човек ради, мисли он може да иде напред. У последње време доста смо радили и сада је моја генерација почела да мисли где се родила. Јер како кажу овде, где сам се родио и где једем, то су две земље које имам и које су мени веома важне – истакао је почасни конзул Зариф Алп одмах након именовања.

Отварање конзулата нуди веће могућности за остваривање економске и културне сарадње две државе, али Зариф Алп то не види само као обавезу, већ истински жели да допринесе развоју општине Пријепоље. Захваљујући његовом ангажману и средствима, реконструсана је Основна школа “Душан Томашевић Ћирко” у Виницкој, коју је и он похађао до трећег разреда.

Сваки добитак се само радом добија. Зато мислимо ако данас имамо једну продају да сутра имамо две, ако једну фирму отворимо данас да сутра отворимо две. Да повежемо ту културу и традицију што смо тамо имали са овом где сада живимо, да се не заборави. Друго што је битно јесте економија за коју је битка у целом свету. Зато ми хоћемо да и Бурса и Турска зараде, али и Србија и Пријепоље да зараде. Ако две стране заједно зарађују, ту нема проблема. Зато се мучимо и мучићемо се још више од данас да обема странама буде добро – објашњава Зариф Алп.

Уз сву добру вољу и залагање, истиче да иницијатива за сарадњу мора да потекне из Пријепоља.

Колико год да ми тражимо одавде да нешто радимо и урадимо, више треба да потекне идеја из Србије да се с нама ради. Ја сам не могу ништа урадити, али ако се отуда пружи рука, ми ћемо одавде пружити две – закључио је Зариф Алп.

Отварање конзулата било је планирано за почетак 2019. године, али је одлагано до сада и због епидемилошке ситуације. Овом приликом је истакнуто да је функција почасног конзула веома битна за једну државу, због чега свака држава настоји да на ова места постави своје најбоље људе. Кишу, која је падала на дан отварања конзулата, а која је веома ретка у Бурси и за коју се верује да доноси берићет, присутни су оценили као показатељ доброг избора новог представника Републике Србије.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци