Пријепоље међу нетранспарентним општинама у Србији

Пријепоље међу нетранспарентним општинама у Србији

На основу анализе сајтова, доступности информација  и функционисања локалних самоуправа,  Пријепоље се налази на 87 месту од 145 општина у Србији. Ово је показало истраживање Индекса транспарентности локалне самоуправе, које је спровела oрганизација Транспарентност Србија.

Оцена транспарентности рада органа локалне самоуправе Пријепољe је 37 од максималних 100, што је Пријепоље у односу на 2015. годину спустило са 64 на 87 место од 145 општина у Србији. Општине су оцењиване и рангиране на основу критеријума транспарентности, одређених путем 95 индикатора, који су груписани у осам категорија.

Од максималних 18 бодова, колико је могло да добије у категорији Скупштина и Општинско веће, Пријепоље је добило 5 бодова. Ту се наводи да се на сајту не објављују одлуке које усвајају Скупштина и Општинско веће.

Транспарентност буџета оцењена је са 8 бодова од максималних 15. Као мањкавост истакнуто је што на сајту нема месечних извештаја о извршењу буџетаи нема водича за грађане.

У категорији Једница локалне самоуправе и грађани, Пријепоље је добило 5 поена од могућих 17. Термини за сусрет грађана и грађанки са председником општине не постоје, препоручено је да председник општине конференцију за штампу одржава бар једном месечно, што се не дешава у пракси. Не зна се дневни, односно недeљни план активности председника општине, јер није доступан на сајту.

За слободан приступ информацијама од јавног значаја Пријепоље је добило 3 од максималних 6 бодова. Нула поена од максималних 4 општина Пријепоље добила је за Информатор о раду, за Јавна предузећа и установе 3 од 15, исто и за Јавне расправе и конкурсе.

Само је у категорији Јавне набавке освојен максималaн број поена: 4.

Према истраживању, у Услужном центру нема механизма за пријаву корупције, подаци о пријави корупције нису доступни, као ни обавештење о анонимним пријавама.

Пад за 33 места у односу на 2015. годину  има и општина Нова Варош. Пре четири године била је 12, ове године 45 на листи општина по транспарентности.

Напредак у транспарентности у односу на 2015. годину остварила је општина Прибој, која се на листи налази на 31 месту, што је побољшање за 18 места. Од Пријепоља је општина Прибој на листи боља за 56 места.

Подели на мрежама

Повезани чланци