Пријепољe, Сопотница и Планинарски клуб „Камена Гора“ домаћини Летње школe за обуку планинарских водича

Пријепољe, Сопотница и Планинарски клуб „Камена Гора“ домаћини Летње школe за обуку планинарских водича

У Пријепољу су се окупили инструктори и полазници Летње школе планинарских водича Планинарског савеза Србије која се одржава у Сопотници.

Споменик природе „Слапови Сопотнице“ и Планинарски дом у Сопотници угостиће полазнике и инструкторе Летње школе планинарских водича. Услови које пружа наш крај и постојеће инфраструктура препознати су у Планинарском савезу Србије. Иако Сопотница још увек није и званично проглашена за Национални, она је тренутно једини центар за обуку планинарских водича.

Председник Планинарског савеза Србије Борис Мићић каже да су водичи веома битни за функционисање планинарских друштава, а постојање школованих водича налажу и Статут Савеза и постојећа законска регулатива.

Начелник Планинарског савеза Србије Исо Планић, који је и руководилац обуке у Школи за планинарске водиче, каже да су Сопотница и Пријепоље препознати као Центар за обуку водича. Интересовање планинара за похађање школе водича је све веће.

“Лиценца водича обнавља се сваке три године јер се водичи морају стално усавршавати и пратити трендове савременог планинарства” – каже Планић.

Тежи део обуке је Зимска школа планинарских водича која се најчешће организује у иностранству, јер климатске промене условљавају топлије зиме и мање снега на планинама у Србији, које су ниже од планина у окружењу и Европи.

Летња школа планинарских водича ће трајати до наредног викенда а Сопотница ће сигурно и наредних година бити стециште полазника обуке јер према речима председника ПСС Бориса Мићића, број чланова Планинарског савеза је у сталном порасту, као и број планинара заинтересованих да постану водичи.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци