Пријепољска села кроз објектив Веке Јоксимовића

Пријепољска села кроз објектив Веке Јоксимовића

Изложба „Пријепољска села оком камере“, аутора Вјекослава Веке Јоксимовића, отворена је у Музеју у Пријепољу. Јоксимовић је фото документовао 78 села, колико их има у званичном попису општине Пријепоље, а по једна фотографија сваког села, поређане по азбучном реду, приказане су пријепољској публици.

Јоксимовић је оком камере овековечио сва пријепољска села. Како је Милан Р. Цмиљановић написао у каталогу – на овом својеврсном фото маратону који траје 365 дана у години, Века је са фотоапаратом обишао сваки кутак општине Пријепоље, која се простире на више од 820 квадратних километара, и висинску разлику од 1300 метара, између ушћа Милешевке у Лим и Катунића на Јадовнику.

Реализација пројекта је трајала целе године и тешко је рећи колико је километара пређено да би се све фотографије и снимци направили, каже аутор изложбе Вјекослав Века Јоксимовић. Не нека места је долазио и по неколико пута.

Идеја в.д. директора Музеја у Пријепољу Асима Бећировића била је да се овом излжбом увелича обележавање 30 година постојања музеја, и укаже на лепоту, али и демографско пропадање пријепољских села, које је алармантно.

Бећировић и Јоксимовић се слажу да држава нешто мора предузети како би се села спасила од нестајања. Председник општине Пријепоље Владимир Бабић је у свом обраћању најавио могућност куповине напуштених сеоских домаћинстава у циљу насељавања младих породица преко програма Министарства за бригу о селу.

Изложба ће бити постављена наредна два месеца а у каталогу је написано да фотографије указују на природне лепоте пријепољских села, али и упозоравају. Да и живот људи на селу сутра не би био – прошлост.

Међутим, за нека пријепољска села је вероватно већ касно.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци