Пријепољске здравствене установе без лекара специјалиста – систематски преглед будући прваци обављају у суседним општинама

Пријепољске здравствене установе без лекара специјалиста – систематски преглед будући прваци обављају у суседним општинама

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла. До тада, будући прваци морају да обаве здравствени систематски преглед. У пријепољском Дому здравља тренутно нема лекара са потребним специјализацијама због чега су предшколци приморани да на прегледе иду у Прибој, Сјеницу или у приватну праксу. Недостатак лекара специјалиста је проблем и за остало становништво, а према речима докторке Оливере Ровчанин – Крповић, вршитељке дужности директорке Дома здравља, овај проблем би требао да буде решен током следеће године.

Специјалиста за ухо, грло, нос, специјалиста физијатрије, офталмолог…Ове лекаре пријепољски  Дом здравља је имао до уназад неколико година. Они су неопходни за редован систематски преглед деце пред полазак у основну школу. Годинама већ родитељи децу морају да воде у суседне општине на специјалистичке прегледе. Ове године у први разред би требало да крене око 320 пријепољских предшколаца, а недостатак специјалиста нарочито долази до изражаја баш у ово време.

Имамо више од 150 предшколаца који су обавили прегледе. Ми смо хтели за преосталих скоро 200 да помогнемо у организацији систематских прегледа, али не би било фер према деци и родитељима који су већ обавили прегледе да обезбедимо прегледе за другу децу. Зато смо дошли до става да за сву социјално угрожену децу обезбедимо одређену врсту подршке како би отишли у Прибој или Сјеницу, а наравно преко Дома здравља – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Председник општине обећава да ће локална самоуправа наћи начин да се следеће године систематски прегледи пред упис у школу обаве у Пријепољу.

Не смемо допустити да нам и следеће године деца иду у Сјеницу, Прибој или било коју другу општину. Имамо више могућности да то решимо. Једна је да обезбедимо докторе одређеним данима у овом годишњем добу и да деца овде заврше преглед, а друга је да се надамо да ћемо следеће године већ имати ове специјалисте запослене у нашем Дому здравља.

Према речима докторке Оливере Ровчанин – Крповић, вршитељке дужности директорке Дома здравља велики број лекара је на специјализацији и њихов почетак рада при здравственим установама у Пријепољу се очекује у наредном периоду. Офталмолог би требало већ крајем године да се врати, а специјалисти за ухо, грло и нос, физијатрију, као и дерматолог током следеће године. Она каже да радује чињеница да је велики број младих лекара из Опште болнице и Дома здравља на специјализацији, као и да је Дом здравља  добио још четири нове специјализације. Напомиње да је светла тачка овогодишњих систематских прегледа била докторка Медхија Рамовић, која је обезбедила бесплатне очне прегледе за око 80 малишана у својој приватној ординацији, а за које су деца добила ваучере преко својих педијатара.

Подели на мрежама

Повезани чланци