Пријепољски и нововарошки ђаци у улози народних посланика

Пријепољски и нововарошки ђаци у улози народних посланика

Šta je to poslanička grupa, šta je amandman, kakva je uloga predsednika skupštine, kako teče proces glasanja – samo su neka od pitanja na koja su srednjoškolci iz Prijepolja i Nove Varoši dobili odgovor kroz praktičan rad – učešće u simulaciji rada Narodne skupštine, koju je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Odeljenjem za obrazovanje Narodne skupštine.

Симулацији рада Народне сукупштине Србије присуствовало је око 50 ученика и ученица из Средње школе у Новој Вароши и све три пријепољске средње школе.

Захваљујући овој симулацији научили смо како функционише Скупштина и генерално наша држава. Самим тим упознали смо се са доношењем закона и како функционише цео парламент. Било је стварно занимљиво и надам се да ћемо некад бити у могућности да заиста посетимо скупштину и упознамо се са даљом процедуром – каже ученица Средње школе у Новој Вароши Николина Зечевић.

Њена вршњакиња из Економско-трговинске школе у Пријепољу Зијалда Фазлић каже да јој је драго да су и они као ђаци имали прилику да буду на месту народних посланика и упознају се са процедуром доношења закона.

Кроз правила рада Народне скупштине ђаке су водили тренери и тренерице Одељења за образовање Народне скупштине, који су их кроз два сликовита спота укратко упознали да у скупштини има 250 посланика и посланица који су изабрани на непосредним слободним изборима и да они заступају интересе око седам милиона грађана и грађанки Србије. Након тога су свим учесницима и учесницама додељене улоге и подељени у посланичке групе почели су са практичним радом.

Током два и по сата у оквиру нашег интерактивног програма ђаци су били у улози народних посланика и управо су они ти који, у ствари, на један предлог закона, који је већ унапред написан, и они својим амандманима побољшавају тај закон. Циа свега тога је укључивање младих људи у процес доношења закона – истакла је руководитељка групе за едукацију Народне скупштине Србије Весна Дујмовић Росић. 

Ђаци су сазнали колико има обавезних заседања скупштине, које су њене надлежности, шта су закони, како се доносе, како се гласа. Симулација је одржана уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Мисија ОЕБС у Србији се бави унапређењем демократских институција у Србији, али такође подржава грађане да разумеју и постану свесни како демократске институције функционишу и како они могу приступити тим институцијама. Већ годинама радимо на унапређењу овог програма симулације са Одељењем за едукацију Народне скупштине и заједно смо одрадили бројне симулације широм Србије. Сада радимо у југозападној Србији и већ је у симулацијама учествовало више од 200 ђака и студената у последња три дана. Почели смо у Новом Пазару, где смо радили са ђацима основних школа и студентима. Затим смо са 50 ђака радили у Сјеници, а данас су се у Пријепољу придружили ђаци и из Нове Вароши – каже Микаела Турман, пројектна координаторка Мисије ОЕБС у Србији.

Турман је додала да су у фокусу рада Мисије ОЕБС ове године били млади, а посебан акценат је био на њиховом упознавању са радом демократских институција и унапређење њихове безбедности.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *