Пријепољу потребно дупло више крви него што се сакупи

Пријепољу потребно дупло више крви него што се сакупи

Вођени мотивима хуманости, акцији доборовљног давалаштва су се и овог уторка одазвали суграђани који су своју хуманост потврдили десетинама пута. Слободан Петрић, Звонимир Грбовић и Зоран Тошић, добровољни даваоци које смо затекли у просторијама Црвеног крста, истичу да је помоћ другима основни разлог што дају крв.

Из Службе за трансфузију крви ЗЦ Ужице упозоравају да је након марта уследио тренд смањења одзива добровољних даваоца и да је за збрињавање пацијената потребно редовно обнављати резерве.

Конкретно за април, ми смо послали Пријепољској болници 85 јединица крви, а на акцијама смо прикупили негде око 40, плус смо збринули пацијенте који су превезени из Пријепоља у Ужице, што је још петнаестак доза, значи око 100 јединица крви укупно. Морам да напоменем да није било школске акције која је била веома посећена, тај одзив би био још мањи. Због тога апелујем на све здраве грађане Пријепоља, Прибоја и Сјенице да се одазивају овим нашим акцијама, јер сада могу да планирају неки уторак у месецу од 10 до 14 часова, да одвоје петаестак минута и дају крв. На тај начин нећемо морати да бринемо да ли ћемо пацијенте збринути, јер је стварно тешко ако не можете да помогнете или ако та крв мора да путује. Најбоље је да крв већ буде у Служби трансфузије и у Пријепољу и у Прибоју, објашњава начелница Службе за тренсфузију ЗЦ Ужице, др Марија Перишић Божић.

Др Перишић Божић напомиње да се потребе за јединицама крви повећавају пред сезону одмора и пољопривредних радова и да би о потребама потенцијалних пацијената требало размишљати у континуитету.

Подели на мрежама

Повезани чланци