Припреме за школу – уређење школских зона и бесплатни уџбеници за ђаке прваке

Припреме за школу – уређење школских зона и бесплатни уџбеници за ђаке прваке

Радови на уређењу и повећању безбедности зона школа и вртића који су у надлежности локалне самоуправе Пријепоља се приводе крају, па ће у смислу саобраћајне безбедности бити све спремно за предстојећу школску годину. Родитељи ђака првака моћи ће да рачунају на нове школске ранчеве за децу, а на жиро рачуне ће бити уплаћено по 10.000 динара за куповину уџбеника.

Већина радова на повећању безбедности у саобраћају у зонама школа финансира се средствима од наплате казни због саобраћајних прекршаја, а ове године општини Пријепоље је на располагању 16 милиона динара, односно 30% од укупне наплате.

Локалне самоуправе сада имају више средстава и већу одговорност да унапређују безбедност саобраћаја. Ми смо ове године предвидели заштитну ограду код Гимназије и вртића „Дуга“. Овде је било поптпуно небезбедно, сада усмеравамо ђаке ка висећем мосту и осталим правцима. Овде је излаз из вртића био отворен на пут, то је сада спречено. У плану је и да се ради ограда код вртића „Наша радост“. Ту имамо у плану да да урадимо и коси паркинг који ће увећати за 50% број паркинг места испред вртића што ће повећати безбедност и деце и родитеља. Ових дана почињу радови Ратајској где се поставља радар доплер који упозорава на брзину и поставља се асфалтна платформа као лежећи полицајац само што је ширине око пет метара. Иста платформа се поставља и зони школе у у Бродареву – истиче члан Општинског већа  Марко Шљукић.  

Овим средствима финансираће се и набавка аутоседишта за децу рођену у 2023. години, набавку возила и опреме за потребе саобраћајне полиције у Пријепољу, као и едукације родитеља и деце о безбедности у саобраћају. Такође, биће набављени и школски ранчеви за ђаке прваке, а општина финансира и набавку уџбеника за ову генерацију првака.

Све ђака прваке ће чекати школске торбе на њиховим клупама,  асредства намењена куповини уџбеника биће уплаћена на текуће рачуне родитеља тако што ће родитељи учитељу или учитељици оставити број текућег рачуна, податке из личне карте и потписати изјаву да ће новац потрошити на куповину уџбеника – објашњава Шљукић.

По налогу општине, ЈКП „Лим“ ће покосити и уредити зоне школа, а у току је и обележавање хоризонталне саобраћајне сигнализације.   

Подели на мрежама

Повезани чланци