Малинари: Испуњење захтева или радикализација протеста

Малинари: Испуњење захтева или радикализација протеста

Због велике разлике у цени по којој су малине предате хладњачама и оне по којој се извозе, произвођачи овог јагодичастог воћа из целе земље, своје незадовољство изказали су на протесту у Ивањици.

„Подржали смо протест Асоцијације малинара Србије у Ивањици. Био је то миран протест нешто више од 1.000 произвођача. Осим откупне цене, проблем је и што велике количине нису исплаћене“ – каже Санел Диздаревић и додаје да људи губе стрпљење јер месецима нема помака.

На састанцима произвођача, хладњачара и министра пољопривреде Бранислава Недимовића, била је договорена откупна цена од 160 динара, а како договорено није ни после више од месец дана испоштовано, произвођачи настављају своју борбу.

„Имамо званичне податке од Министарства трговине да се извозна цена тренутно креће од 2.04 до 3,8 евра. Поједине хладњаче на папиру имају једну цену, а онда појединцима дају другу цену, да би их смирили. Имамо проверене информације које ћемо ускоро и објавити – каже Љубиша Пурић и истиче да су сами хладњачари предложили цену од 160 динара, што нису испоштовали.

Док се боре за већу откупни цену, малинари апелују на државу да утиче на хладњачаре да им, бар и по минималној цени од 135 динара, исплати сав овогодишњи род.

„До сада је исплаћено око 60-65 одсто, а ускоро је 1. септембар. Људи имају децу на факултетима, треба да спремају дрва за зиму, од чега? А како ће за наредну годину да оформе засаде, то је тек велико питање“ – каже Пурић.

Како кажу произвођачи малине, ако се ове године не изборе за већу откупну цену малине, онда немају чему да се надају ни следеће године, због чега већ у наредним данима, ако им захтеви не буду испуњени, најављују протесте широм Србије.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци