Прослављена епархијска и ктиторска слава манастира Милешева Свети краљ Владислав

Прослављена епархијска и ктиторска слава манастира Милешева Свети краљ Владислав

Празник посвећен милешевском ктитору Светом краљу Владиславу духовно и молитвено обележен је у манастиру Милешева. Предводитељ прославе био је Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, а осим као манастирска ктиторска слава, Свети краљ Владислав се обележава и као слава Епархије милешевске и Радија „Милешева“.

Светом архијерејском литургијом у Храму Вазнесења Господњег у Милешеви началствовао је Митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење епископа рашко-призренског Теодосија, будимљанско-никшићког Методија и милешевског Атанасија.

Архиепископ, учитељ и првосвештеник у нашој цркви, Свети Сава, био је и остао пример како се води народ. Да ли били епископи, свештеници, владари, краљеви, цареви, треба да сви знамо да смо то што јесмо да би служили народу, онако како нам је Господ служио и како се служи у Цркви Христовој. А није лако ићи путем Господњим, путем уским, путем крста, рекао је Епископ рашко-призренски Теодосије.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је рекао да данашњи празник, у којем истовремено прослављамо и Светог Стефана Првовенчаног, Светог краља Владислава и монаха Давида, ктитора Давидовице, збира много историје и лепих сећања на наше велике претке. Све што је синовац Светог Саве, Свети краљ Владислав учинио у време своје кратке владавине, потиснуто је у нашем сећању због две велике ствари – зидања Милешеве и преношења моштију Светог Саве из Трнова у Милешеву. Њега је карактерисала смиреност и није му било важно да влада, већ да Богу угоди, и да га смести у своје срце. То се види и по томе како је предано градио ову светињу, која траје вековима и која нас обасјава својом славом и препорађа својом лепотом.

Након литургије, освештања жита и ломљења славског колача, обављен је и чин освећења новоподигнутог манастирског конака, у којем се налазе манастирске радионице. За трпезом љубави владика Атанасије се захвалио свим гостима на присуству а пре свега Митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и епископима Теодосију и Методију.

На предлог Епископа милешевског Епархијски управни одбор доделио је четири ордена Белог Анђела првог степена. За пружање духовне подршке Епархији својим академским ангажовањем награђен је протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, који је и уочи прославе одржао предавање на тему устројства Српске православне цркве у Дому културе. Одликовани су и Александра Томић, Љиљана Малушић и Миланка Јевтовић Вукоичић из Београда. Ордени Белог Анђела другог степена додељени су Љубиши Самарџићу из Пријепоља и Александру Ђорђијевском из Београда, а додељено је и више архипастирских грамата. У културно уметничком програму учествовали су глумци, песници, гуслари и богослови Призренске богословије.

Делове беседа погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци