На првој акцији давалаштва крви у 2020. години у Пријепољу 16 давалаца

На првој акцији давалаштва крви у 2020. години у Пријепољу 16 давалаца

Од 16 добровољних давалаца, који су се одазвали првој акцији добровољног давалаштва крви у 2020. години у Пријепољу, крв је дало њих 14. Током јануара акције ће бити организоване сваког уторка у Дому културе.

Акције добровољног давалаштва крви нису биле организоване претходне две седмице, због празника. За јануар је планирана устаљена динамика уторком, тако да ће акције бити организоване 21. и 28. у Дому културе. Редовни даваоци наставили су и у овој години своју хуману мисију.

Един Бајрактаревић крв је дао 16 пут.

Почео сам у средњој школи и мој мотив је да помогнем другима.

Самир Прељевић своју хуманост показује шести пут и позива све здраве суграђане и суграђанке да издвоје време и помогну онима којима је крв потребна јер кратко траје, а много значи.

Време празника и одмора је период када је повећана потреба за јединицима крви, због чега су поједине крвне групе ове драгоцене течности дефицитарне.

Сваког уторка ћемо бити у Пријепољу. Данас је крв највише дало наменски за потребе пријепољске болнице. Имамо највише потребе за А позитивном крвном групом, која се доста потрошила претходних дана па позивам даваоце са овом крвном групом да дођу следећег уторка, као и нулте негативне – каже др Радмила Смиљанић из Службе за трансфузију крви Опште болнице Ужице и истиче да само здрави могу помоћи болеснима.

У реформи здравственог система, Служба за трансфузију крви Опште болнице у Ужицу изборила се да остане центар за прикупљање и дистрибуцију крви за 10 општина Златиборског округа, али је и даље на тесту код Министарства здравља, због чега је неопходно да на акцијама  буде што више добровољних давалаца, каже докторка Смиљанић. Према њеним речима, највећи проценат давалаца имају Нова Варош, Бајина Башта и Ариље.

Више у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *