Први састанак радне групе општине Пријепоље у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ

Први састанак радне групе општине Пријепоље у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ

Радну групу чине релевантни представници цивилног, јавног и приватног сектора са овог простора а на састанку су се заинтересовани актери упознали са планираним активностима на подручју општине Пријепоље. Формирање радних група ће допринети подизању капацитета локалних самоуправа Бијело Поље и Пријепоље и успостављању механизама за одрживо планирање природних ресурса и јачање преговарачке моћи у односу на национални ниво.

Размена мишљења, знања и искустава релевантних актера у области лековитог биља ће допринети успостављању заједничког модела за адекватну валоризацију природних ресурса и њихову одрживу употребу.

Директор Регионалне развојне агенције „Златибор“ Славко Лукић каже да је крајњи циљ пројекта социо-економски напредак становништва из руралних подручја са фокусом на женску популацију и младе.

Заменик председника општине Пријепоље Станко Кијановић каже да ће општина Пријепоље пружити сву потребну логистичку подршку за реализацију пројекта ПОРАЛИСТ а они који се определе за делатност прикупљања и прераде лековитог биља могу у будућности рачунати на општинске субвенције за набавку опреме.

Кроз читав циклус активности локалних и заједничке међуопштинске радне групе, радиће се на успостављању институционалног оквира и одрживе платформе за унапређење система заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља у таргетираном подручју. Локално становништво и представници радних група биће укључени у све фазе реализације пројекта, а кроз рад са стручњацима Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ добиће прилику да унапреде знања из области сакупљања лековитог биља и успоставе адекватне канале комерцијализације лековитог биља кроз синергију са сектором туризма.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру првог позива ИПА 2 Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, уз подршку Министарства за европске интеграције Републике Србије и Канцеларије за европске интеграције Црне Горе. Уговор о суфинасирању средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије а укупна вредност пројекта је око 261 хиљаде евра.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци