Први скуп Матовића одржава се у недељу на Јабуци

Први скуп Матовића одржава се у недељу на Јабуци

Скуп Матовића почиње литургијом у 9 сати у манастиру Јабука а након тога је најављен богат културно-уметнички програм у којем учествују изворне групе, гуслари, здравичари, фрулаши и двојничари.

Матовићи су тренутно најмногобројнија православна фамилија у општини Пријепоље. Један од организатора скупа, Обрад Матовић каже да није сачувано много писаних трагова али да доступни подаци сведоче да су корени братства Матовића у Бањанима у Црној Гори, из истоименог племена, и да сежу дубоко у прошлост.

Присуство на скупу је најавило доста чланова фамилије Матовић а Обрад каже да су се окупили највише захваљујући друштвеним мрежама. Један од циљева првог скупа Матовића је да он прерасте у традицију, а где ће се одржати наредни договориће се у недељу.

Обрад се захваљује члановима братства, успешним привредницима, који су помогли одржавање скупа на који су долазак, поред Пријепољских, најавили и Матовићи из Бањана, Фоче, Краљева, Крагујевца, Рашке, Ниша, Београда, Канаде, Немачке, са Златибора и многих других места.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *