Пси луталице убили 14 оваца у домаћинству Гордана Тошића у Расну

Пси луталице убили 14 оваца у домаћинству Гордана Тошића у Расну

Чопор паса луталица у селу Расно надомак Пријепоља у суботу је заклао 14 оваца домаћина Гордана Тошића. Тошић и његове комшије стрепе од нових напада крволочних паса, због чега се плаше да стоку гоне на појило и пуштају из штала.

Гордан Тошић из села Расно сточарством се бави већ 22 године и сва грла крупне и ситне стоке су му уматичена. Живи искључиво од пољопривреде, а његово стадо оваца у суботу је напао чопор изгладнелих паса, који је усмртио 14 оваца.

Положио сам овцама око 7 сати и ушао у кућу да попијем кафу као и обично. Пошао сам са радником да чистимо шталу и нашао овце збијене на гомилу ка жици. Четири овце су ту заклане на лицу места. Ту има и један поток, где се један број оваца сломио, а неколико их је било и у води. Док смо овај радник и ја тражили растеране овце, они се поврате, окрену се, и побију још оваца – каже Гордан Тошић, пољопривредник чије су овце заклали пси.

До покоља је дошло ујутру око 9 сати, а догађају је сведочио комшија Радосав Љујић, који је пребројао седам паса луталица.

Ја сам „упремасе“ звао и викао, и телефоном сам га звао да истрчи, да брани. Он је изашао, али није могао пуно да учини, јер су пси растерали овце, прекинуте су биле жице – прича Љујић Радосав.

Цело село сада страхује од нових напада и боји се да стоку пусти из штала.

Ја имам још 40-ак оваца у штали и не смем да их пустим ни на воду. Пси су се повраћали и на лешеве. Ево и комшије су забринуте јер је и прошле године почело од мене, па и другима страдале овце. Они неће стати на овоме – боји се Тошић.

Према његовим речима, лешеве је уклонила ловочуварска служба и одвезла на хранилишта за дивље животиње, према налогу ветеринарског инспектора Азема Хурића који је претходно изашао на терен и прегледао их.

Члан општинског већа задужен за пољопривреду Зоран Деспотовић каже да је у току Јавни позив за хватање паса луталица, али да ће и након избора извођача због неприступачности терена њихово хватање у селу Расно бити тешко изводљиво. Додаје да ће општина штету надокнадити према постојећем Правилнику, а уколико Тошић не буде задовољан износом, већу одштету може потражити на суду.

Подели на мрежама

Повезани чланци