Пут ка манастиру Милешева прва деоница изградње канализационе мреже у Пријепољу

Пут ка манастиру Милешева прва деоница изградње канализационе мреже у Пријепољу

Убрзавање реализације пројекта изградње канализационе мреже и постројења за прераду фекалних вода била је тема првог састанка представника општине Пријепоље и представника кинеске фирме ЦБРЦ (Си-би-ар-си) која ће у наредне три године изводити радове на овом пројекту у Пријепољу. Приоритетна деоница у првој фази радова биће на потезу од Сахат куле у Вакуфу до манастира Милешеве како би модерна саобраћајница до манастира била изграђена у обећаном року, односно до Видовдана.

Како би изградњи саобраћајнице од будућег кружног тока у Шеховића пољу до манастира Милешеве, требало да претходе радови на изградњи колектора и канализационе мреже, тако ће наредних недеља већ почети израда пројектне документације за ову деоницу, тврди председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Као што знате приликом посете председника Србије Александа Вучића Прибоју, владики Атанасију је обећано да ће пут до Милешеве бити готов до Видовдана. То је амбициозан рок, али на нама је да покушамо да то у задатом року изведемо. Битно је напоменути да ће у оквиру овог пројекта бити повезани постојећи прикључци из насеља Томовина, Непек и Бабина станица, као и да ћемо у будућем периоду на ове капацитете моћи да прикључимо и нове кориснике, а знамо да овде имамо уско грло што се тиче канализационе мреже – објашњава председник општине Пријепоље Владимир Бабић, додајући да очекује да ће се упоредо са изградњом путне инфраструктуре радити и на овом пројекту и да ће радови бити готови до краја године.  

Представници кинеске компаније ЦБРЦ нису били спремни да говоре о роковима извођења и завршетка радова на овој првој деоници, већ ће ићи корак по корак. Сматрају да је рок од три године реалан да се спроведу сви радови планирани пројектом.

У плану су два постројења за пречишћавање отпадних вода, једно у Пријепољу и једно у Бродареву и око 60 км канализационе мреже, од чега ће око шест км бити изграђено у Бродареву – каже представник компаније ЦБРЦ Зоран Степановић.  

У оквиру пројекта „Чиста Србија“ који подразумева изградњу канализације и постројења за пречишћавање отпадних вода , ова кинеска фирма, осим у Пријепољу, радове изводи у већем делу Србије.

Пројекат се спроводи у више од 70 општина у Србији. У 2021. години започете су активности у 16 општина, ове године се очекује наставак активности у још 30 општина и следеће године радови почињу у остатку општина – истиче Зоран Степановић. 

Пројекат на нивоу Србије вредан је нешто више од три милијарде евра, а за радове на постројењима и канализационој мрежи у Пријепољу и Бродареву  опредељена су 32 милиона евра и требало би да обухвати око 25.000 корисника.  

Подели на мрежама

Повезани чланци