Радоман Ирић – изложба „55 година пред судом јавности“ у Музеју у Пријепољу

Радоман Ирић – изложба „55 година пред судом јавности“ у Музеју у Пријепољу

„55 година пред судом јавности – медији, карикатуре, дизајн“, назив је изложбе аутора Радомана Ирића, новинара родом из Пријепоља,  којом се вратио у свој завичај и презентовао своје стваралаштво у медијима.  Овом веома посећеном изложбом Ирић је на сликовит начин приказао све оно што је обележило његов радни век новинара, карикатуристе и дизајнера.

Сви они који су се нашли у галеријском простору Музеја у Пријепољу могли су да се упознају шта се све дешавало у Пријепољу и Врању у претходних 55 година. То им је омогућио Радоман Ирић, рођени Пријепољац, који је највећи део свог радног века провео у Врању где и данас живи.  На изложби су приказане карикатуре, графичка решења, плакати, заштитни знаци, илустрације као и књиге и монографије чији је аутор управо Ирић.

После непуних пола века Радоман Ирић се представља Пријепољу. Представља се једном изврсном изложбом, која на веома убедљив начин говори шта је овај свестрани стваралац урадио у Пријепољу, а шта је све створио у Врању – рекао је на самом почетку изложбе директор Музеја у Пријепољу Асим Бећироивић.

Подршку су му пружиле бивше колеге и колегинице, са којима је некада делио просторије редакције Листа и Радио „Полимље“, из којег је 80-их година отишао из идеолошких разлога. Према речима Милеве Малешић, директорке и главне и одговорне уреднице ТВ Форум власт је у свим временима хтела да дисциплинује медије и да их стави под своју контролу.

Како тада тако и данас. ,„Непослушни“ новинари и новинарке били су непожељни и остајали су без посла. Радоман је један од њих. И ваљда у тим и таквим ситуацијама извлачите оно најбоље у себи – трагате за истином о људима и збивањима, држите се својих моралних и етичких вредности и други то препознају и вреднују. Ако томе додате систематичност и креативност коју Радоман поседује, аналитичност, посвећеност и љубав према новинарској професији онда стиже и ревалоризација у виду награда и признања. Онда се стиже и до ове изложбе, овог подвига и то у његовом завичају, Пријепољу, подно родне Јабуке – истакла је Милева Малешић, директорка и главна и одговорна уредница ТВ Форум.

О Радомановим новинарским достигнућима, наградама и признањима, али и његовој храбрости говорио је  новинар Милан Цмиљановић.   

Радоман истрајава и даље са енергијом коју има и дуго ће трајати у новинарству на благодет свима нама млађима и oнима који ће умети да слушају и да виде шта је то у својој каријери радио Rадоман Ирић – рекао је окупљенима новинар у пензији Милан Цмиљановић.

Ова изложба представља својеврсну круну Ирићевог новинарског рада, али и карикатуре и дизајна којима се са доста успеха и данас бави. Срећан што је баш у свом родном граду имао прилику да представи своје стваралаштво и да се сусретне са неким њему драгим људима, ову изложбу је доживео са доста емоција.

Крв није вода. Све што сам старији све више размишљам о Пријепољу, о Пријепољкама, о Пријепољцима, о детињству и свим оним животним причама и сликама које ме вежу за овај крај. И део свега тога је управо на овим зидовима, на овим карикатурама, на овим плакатима, фотографијама, новинским текстовима, књигама – преноси нам прве утиске након отварања изложбе Радоман Ирић.

Ирић је од 2015. године у пензији, али се и даље бави новинарством као слободни новинар. Иако није било лако бавити се професионално и објективно новинарством у претходних пола века, Ирић није желео да одустане од ове професије ни по коју цену.

Ја никога у животу нисам слушао. Имао сам своју водиљу . Имао сам свој пут. Тим сам путем ишао. Као што је рекао покојни премијер Ђинђић “идемо па ћемо се једног дана срести” – завршио је Ирић.

Веома посећену изложбу, коју је сам аутор назвао „малом историјом нашег краја“ отворио је члан Општинског већа општине Пријепоље Драган Васојевић. За јавност ће бити доступна у наредна два месеца.  

Подели на мрежама

Повезани чланци