Расписани избори за Савете месних заједница – имају ли жене шансу без квота?

Расписани избори за Савете месних заједница – имају ли жене шансу без квота?

Председник Скупштине општине Пријепоље Изудин Шантић расписао је изборе за савете месних заједница за 20. новембар 2022. године. Упркос иницијативи Удружења Форум жена Пријепоља да се уведу квоте, како би се обезбедило веће учешће жена, локална самоуправа за то није нашла правни оквир.

Изборне радње крећу од данас, од дана расписивања избора за чланове и чланице Савета месних заједница, а заинтересовани грађани и грађанке могу да поднесу своје кандидатуре од понедељка, 26. септембра.

Избори ће бити спроведени у свих 30 месних заједница које имамо на територији општине Пријепоље. Имаћемо двојаке изборе, на територијалном принципу и простом принципу где ће се јединствено гласати за изборну листу за чланове Савета месне заједнице – рекао је председник Скупштине Општине Пријепоље Изудин Шантић.

За кандидатуру у већим месним заједницама попут Пријепоља, Коловрата, Велике Жупе, Ивања, Бродарева и Сељашнице потребно је 20 потписа, док је у мањим месним заједницама довољно само пет потписа подршке. Приликом расписивања избора указано је на велики значај Савета месних заједница у целокупном функционисању општине.

Месне заједнице не располажу великим буџетима, али креирају наше свакодневне активности и мапирају потребе грађана и много нам је битно да добијемо што квалитетнији састав Савета месних заједница. Да то буду вољни људи да нам помогну и учествују у свакодневом раду што присуством, што кроз своје дописе у циљу указивања на проблеме својих мештана и њиховог решавања – истакао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.
Месне заједнице су посредници између грађана и локалне и државне власти. Видели сте да смо отворени ка другим субјектима, ка иницијативама…Наравно да не можемо у сваком моменту, на потпун начин реаговати, али је јако важно да дођемо до информација шта су то проблеми у свим деловима општине и управо је то улога месних заједница и чланова Савета – нагласио је начелник Општинске управе Миодраг Ћубић.

Скупштински одбор за родну равноправност општине Пријепоље прихватио је пре скоро две године иницијативу Удружења Форум жена Пријепоља да се обезбеди већа заступљеност жена у Саветима месних заједница, кроз увођење квоте од 40 одсто за мање заступљени пол. Да ли ће овај изборни процес за резулат имати веће учешће жена у чланству Савета?

Нисмо успели иако смо имали намеру да обезбедимо позитивну дискриминацију тако да се на листама, односно кандидатурама нађе 40 одсто мање заступљеног пола, тј жена. Покушали смо у више наврата да нађемо формулу и начин како да у старту обезбедимо учешће већег броја жена, нисмо успели јер се не ради о затвореним листама где постоји та могућност. Морамо заједнички сви водити кампању, органи општине, невладин сектор, медији како би успели да имамо што више кандидованих жена – изјавио је Шантић уз напомену да је до сада била веома мала заступљеност жена у Саветима месних заједница.

Дан уочи расписивања избора, Скупштина општине Пријепоље усвојила је решење о именовању Комисије за спровођење избора за чланове Савета месних заједница, чији је задатак да пропише потребне обрасце за спровођење изборних радњи, доноси правила и упутства за спровођење избора, одређује бирачка  места и и именује бирачке одборе. Представници општинске и локалне власти истакли су да ће цео изборни поступак бити спроведен у складу са законом, како се не би поновиле неправилности које су обележиле прошле изборе за савете месних заједница, одржане 2018. године.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци