Рецепти Сабихе Дацић из Пријепоља у кувару „Кухиње националних мањина“

Рецепти Сабихе Дацић из Пријепоља у кувару „Кухиње националних мањина“

Кувар специјалитета националних мањина презентован je у понедељак у Културном центру „Град“ у Београду у оквиру манифестације „Деликатесни понедељак“. Представљена су јела мађарске, влашке и ромске и бошњачке кухиње. Пријепољка Сабиха Дацић је представила јела бошњачке кухиње, а њених 8 рецепата обогатило је садржај овог кувара.

Раскошна трпеза Сабихе Дацић, која је са својим сином Билалом представила бошњачку кухињу, привукла је велику пажњу публике. Уз разноврсна традиционална јела Бошњака, заинтересовани гости су могли да чују и занимљиве анегдоте и сазнају више о култури ове мањинске заједнице. На трпези су доминирали колачи.

На стoлу су се нашли ти сафтали колачи, који се заљевају агдом или сафтом. Ту су биле и сукане хурмаџике, неизбјежни пуњени кадаиф. Eкшијаш сам паковала у пластичне посудице на којима сам исписала чак пет назива који су мени познати, а који се у различитим крајевима користе за овај дезерт. Сукали смо ружице, које неко зове и баклаве посађуше. Ту је била још једна врста баклаве – хамајлијице, како их ми зовемо, мада неко каже и јабуковача или баклава. Она је пуњена јабукама и сухим грожђем. Правили смо и старе шећер-локуме, односно Паша-локум, како су их стари вољели звати, па старе гурабије са локумом – описује Сабиха Дацић, угледна домаћица из Пријепоља.

Било је и сланих специјалитета.

Између свих наших пита које правимо, мантије смо одабрали да спремамо јер се то јело ријетко среће у Београду. Спремили смо и неизбјежну потопљику са сухим месом. Мој син Билал и ја смо се потрудили, да кроз три, непуна четири дана кухања учинимо све да достојанствено представимо нашу бошњачку софру – истиче Сабиха.

Овом приликом Сабиха је отворила врата за сарадњу са различитим медијима у циљу представљања кухиње Бошњака. Традиционална јела изазвала су посебно одушевљење код посетилаца из различитих делова наше земље, који се први пут сусрећу са овом кухињом.

Стварно није што смо ми то спремали, али наша јела су отишла у секунди, као халва! Прво је отишла та наша храна, па су се тек онда празнили тањири код представница других кухиња мањинских народа. Све је било и изузетно медијски пропраћено, јер тржиште постаје по мало и засићено овом модерном кухињом. Овај наш простор има стварно изузетно богату традицију кухања тих старих јела. Због тога бих жељела да препоручим свим мајкама да традиционалне рецепте преносе на своје потомке, да се уче сукању јуфки, кора за питу – јер гдје се год појави наша пита, то буде нешто фасцинантно – истиче Сабиха.

„Деликатесни понедељак“ је према проценама организатора имао рекордну посећеност, а Сабиха је посебну захвалност изразила Пријепољцима који живе у Београду, а који су у великом броју посетили ову манифестацију.

Кувар са рецептима традиционалних јела националних мањина настао је под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе, док је манифестација „Деликатесни понедељак“ одржана уз подршку Центра за подршку и инклузију „Хелп нет“.

Подели на мрежама

Повезани чланци