Друштво

Резултати рада Филијале НСЗ Пријепоље – Благи пад незапослености

За годину дана број незапослених у четири општине које покрива Филијала Националне службе за запошљавање у Пријепољу смањен за 5,9 одсто, док је 1400 лица поднело захтев за новчану накнаду. Ово је истакнуто на редовној годишњој конференцији за новинаре на којој је директорка пријепољске филијале Националне службе за запошљавање представила резултате рада у 2020. години.

Представљајући резултате рада директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић изразила је задовољство урађеним у претходном периоду. Упркос тешкој години и новим условима, које је диктирала пандемија, успели су да организују рад и омогуће свим незапосленим лицима и послодавцима да се укључе у мере активне политике запошљавања и остваре своја права. Све је то, према њеним речима, резултирало благим смањењем броја незапослених.

Смањење није у проценту који је био претходних година. Разлози су бројни. Нису само наше мере већ и друге околности у којима смо радили. Али, један од резултата јесте тај што смо претходне године помогли радно ангажовање око 740 лица за шта је издвојено око 150 милиона динара. Од тог броја око 330 лица је из Пријепоља, за шта је издвојено 72 милиона динара – каже директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић.

Највећи број лица у протеклој години укључен је кроз програм јавних радова, а радном ангажовању већег броја особа допринеле су и две нове мере.

Оно што ме радује јесте да смо кроз два програма, Моја прва плата и Стручна пракса, ангажовали око 200 особа, где су ова лица по први пут ушла у свет рада и закључила неку врсту уговора – истакла је Ана Пејовић уз наду да ће већина њих остати запослена и након истека предвиђених уговора.

И током претходне године остварена је добра сарадња са локалним самоуправама. Општина Пријепоље је у 2020. години издвојила укупно 10 милиона динара, од чега је 7 милиона удружила са Националном службом, која је определила 10, 5 милиона динара.

Реализовали смо програме суфинансирања. То је програм јавних радова, самозапошљавања и субвенција послодавцима запошљавања теже запошљивих категорија. У другој половини године самостално су издвојили још три милиона динара и реализовали програм јавних радова, јер је било неопходно ангажовати раднике у ЈКП “Лим” на одржавању хигијене – рекла је Пејовић.

Упркос епидемији корона вируса, која је у великој мери утицала на целокупну привреду, у пријепољској филијали НСЗ поднето је мање захтева за новчану накнаду, укупно 1.400, што је  мање у односу на 2019. када их је било 1.800. Ипак, према речима Ане Пејовић већи број незапослених очекује се у првом кварталу ове године.

Већ сада у јануару имамо повећање броја захтева за новчану накнаду у односу на јануар претходне године. Можда је мало већи од очекиваног, али се надамо да ћемо добити неке нове мере које је најавила Влада, као помоћ привреди, и да ће то утицати да прилив лица на евиденцији не буде велики – закључила је директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић.

Према подацима за децембар 2020. године на евиденцији пријепољске Филијале Националне службе за запошљавање налази се 12.965 лица, од тога највише у Сјеници 4.416  и једина је општина која бележи пораст броја незапослених. У Прибоју је на евиденцији 3.771 особа, у Пријепољу 3.297, а у Новој Вароши 1.481 лице.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *