На Међународном такмичењу ученика средњих угоститељских школа у припремању јела са роштиља, које је одржано у оквиру овогодишње Лесковачке роштиљијаде, ученице 3. разреда Економско-трговинске школе из Пријепоља Ријалда Мемовић и Мајра Малагић окитиле су се златном медаљом. Оне су своје знање и вештине показале у категорији Иновације, где су освојиле прве место у конкуренцији осам средњих угоститељских школа из Србије, Македоније и Бугарске.
Нову школску годину Економско-трговинска школа у Пријепољу започела је успесима својих ђака. За то су се побринуле Ријалда Мемовић и Мајра Малагић, ученице 3. разреда мешовитог одељења смера кувар-конобар, које су на међународном такмичењу ученика средњих угоститељских школа у Лесковцу засијале пуним сјајем и освојиле златну медаљу у категорији Иновације.
Имали смо три категорије. Прво смо правили ћевапе. Друга категорија било је спремање пљескавице, а трећа припремање националног јела по избору. Задовољни смо. Јесте да смо имали јаке противнике и да се нисмо баш надале првом месту, али ипак смо успели да освојимо прво место – преноси нам своје утиске Ријалда Мемовић.
Презадовољна овим успехом је и Мајра Малагић.
Прелепи су утисци. Стварно се нисмо надали овоме, јер је конкуренција била баш јака. Пре свега желим да се захвалим мом разредном Сретену Љујићу и професору Дејану Вујашевићу који су били уз нас као наша највећа подршка, јер да није било те подршке можда не би ни освојили то прво место. Прво што ми је било на уму када сам ушла тамо су били управо они који су нам увек говорили “без треме и полако”. Том реченицом сам се и водила и на крају је све супер прошло – истакла је Мајра Малагић.
Све време са девојкама у Лесковцу били су и њихови ментори Сретен Љујић и Дејан Вујашевић, који имају само речи хвале за њихов труд и рад.
Поносан сам на њих посебно што сам им и одељенски старешина. Њихов рад и труд на крају је изашао на видело и стигла нам је и медаља. Конкуренција је била веома јака. Учествовало је осам школа, међу њима и Угоститељска школа из Београда. С обзиром да је ово међународно такмичење, учествовале су још и школе из Македоније и Бугарске – каже Сретен Љујић, професора угоститељске групе предмета
Иако нису имале довољно времена за припрему, с обзиром да је такмичење одржано за време распуста, Ријалда и Мајра су у Лесковцу имале прилику да покажу теоријско и практично знање које су у претходне две године стицали у Економско-трговинској школи из предмета Кулинарство са практичном наставом.
Ријалда и Мајра су долазиле недељу дана у школу. Припремали смо се. Учествовали смо у три категорије. Прва категорија је била припремање ћевапа, друга је била припремање пљескавице и трећа иновација, где смо и освојили прво место, а та иновација је наше национално јело. Ми смо се определили за “хељдопиту – Сопотнички водопад”, тако смо је назвали. Жири је био одушевљен и наравно, то одушевљење се претворило у злато – каже нам Сретен Љујић.
Економско-трговинска школа се труди да квалитетно образовање у области угоститељства преточи у праксу, а њихови ученици за узврат на најбољи могући начин презентују своју школу и Пријепоље.
Већ више година уназад свако наше такмичење и одлазак на такмичење доноси медаље. То је вишегодишњи рад, то је апсолутна посвећеност предметних наставника ученицима, пракса која се обавља у разним хотелима, у војном одмаралишту на Тари. Ове године смо планирали да идемо на Златибор, у истоимени хотел са пет звездица. Прочуло се то. Наши ђаци су свугде пожељни, радо виђени и сви су понуђени да наставе рад код њих по завршетку школовања, што је нама апсолутни показатељ да ми радимо добро. Кулинарство стално тражи иновације. То је једна врста уметности. Радимо са њима на томе стално, континуирано, причамо, практично радимо и резултат је видан – поносан је на све досадашње успехе председник Актива професора угоститељске групе предмета Сенад Хоџић.
За Ријалду и Мајру овај успех има велику важност и значиће им пуно у даљем школовању и раду.
Значиће ми за неки следећи успех. Памтићу ову награду током живота и мислим да ће ми помоћи да упишем још неку школу – каже Ријалда.
Мајра поручује:
Планирам да завршим четврту годину у Чајетини, а можда некада и касније, можда упишем и неки факултет. Видећемо.
Ријалда и Мајра су показале да квалитетан рад, добра припрема и подршка професора могу да донесу велике резултате, а да је Економско-трговинска школа из Пријепоља право место за школовање талентованих угоститеља.

