“Сабихина софра”: Књига рецепата и обичаја Бошњака

“Сабихина софра”: Књига рецепата и обичаја Бошњака

Кувар “Сабихина софра”, у коме су садржани рецепти традиционалних бошњачких јела, али и обичаји једног народа, промовисан је у Музеју у Пријепољу. Ауторка Сабиха Дацић је у овој књизи сажела рецепте које је презентовала на једином домаћем кулинарском каналу Kitchen TV. Велика гледаност и позитивни коментари публике, допринели су одлуци продукцијске куће да подржи и издавање несвакидашњег кувара, који представља круну досадашњег рада.

Лапидаријум Музеја у Пријепољу испунили су пријатељи, комшије и поштоваоци дела Сабихе Дацић, која већ годинама промовише традиционална јела и културу Бошњака. Према речима рецезенткиња, активностима, које су претходиле објављивању књиге, Сабиха је успела нешто што нису успеле институције, а то је да допре до великог броја људи широм земље, окружења, али и света и упозна их са обичајима и јелима Бошњака. Слажу се у оцени да ово није обичан кувар, јер уз мерне јединице садржи и много љубави.

Она је на неки начин направила круну у раду тиме што је кроз овакву једну публикацију представила обичаје, затим се бави начинима седења за софром, сервирања софре. Говори и о различитим анегдотама у вези са тим јелима. С тог аспекта, ова књига не представља само значајну публикацију за изучавање исхране код Бошњака и других који живе на овом подручју, већ и осталих аспеката културе – истакла је једна од рецезенткиња професорка докторка Нака Никшић са Учитељског факултета у Новом Пазару.

Магистарка Ђенана Бајрактаревић, професорица у Елчи – Ибрахим пашиној медреси у Травнику каже да је Сабиха окупила све око своје софре у којој се налазе сластице карактеристичне за овај крај и које дају једну “меру од ока”, када је знање домаћице у питању.

Све ово не би било заправо “то то”, да није било њене љубави коју је од малена показала и оставила траг у Пријепољу свима онима који је знају.

Идеја о записивању рецепата, али и пропратних прича родила се након првог серијала емисије “Пријепољке”, која је емитована на Kitchen TV-u. Велики број порука подршке, потврдио је да је Сабиха освојила срца гледалаца кроз раскошну трпезу пријепољског краја и занимљиве и топле људске приче.

Кад сам одрадила први серијал, ја сам мислила да ћу то снимити и да ће то сагледати гледаоци и на томе ће остати. Међутим, ветар у леђа су ми дали гледаоци тако да сам ја рекла супругу да желим да пишем. После неког времена, он је узео да види шта сам све записала и питао ме: “Па жено божија, хоћеш ли ти кувар или роман да напишеш?” Ја сам рекла да хоћу и једно и друго. Тако да сам много тога оставила. Није све могло стати у ову књигу – каже ауторка књиге “Сабихина софра” Сабиха Дацић.

За свој труд и рад, пријатељи су Сабиху наградили пригодним поклонима. Након промоције књиге “Сабихина софра” присутни су имали прилику да пробају неки од њених специјалитета и традиционалних сафтали посластица, међу којима и сулпите, ђузлеме, гурабије, екшијаш, хурмаџике…

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци