Сабор у Бабинама окупио на хиљаде посетилаца (ВИДЕО)

Сабор у Бабинама окупио на хиљаде посетилаца (ВИДЕО)

Сабор у Бабинама, који организију Црквени одбор Бабине уз помоћ спонзора, окупио је неколико хиљада посетилаца из целог региона на простору око цркве Свете преподобномученице Параскеве.

Бабински народни сабор се, након године паузе због пандемије, одржао у недељу, 8. августа – на празник Свете преподобномученице Параскеве, у народу познатије као Трнова Петка, којој је посвећена бабинска црква.

Сабор је започео Светом архијерејском литургијом коју је служио Епископ милешевски г. Атанасије са свештенством. Након литургије и трократног опхода око цркве изрезан је славски колач након чега је организован доручак за све присутне. Домаћин овогодишњег сабора и славе био је Раско Плескоњић, пореклом Бабинац који живи и ради у Београду, са породицом, а домаћинство за наредну годину преузео је Бајо Томашевић. Свештеник у пензији протојереј ставрофор Милован Пузовић захвалио се владики Атанасију на доласку и духовној поуци. Он је говорио о селима која су збратимљена са Бабинама – Бобову код Пљеваља у Црној Гори, Челебићима код Чајнича у Републици Српској, и Кратову код Прибоја, као и о прецима који су подизали Бабинску буну. Епископ Атанасије је рекао да се морамо угледати на племените синове овога простора и чувати њихове најбоље особине.

Сабор је почео да се одржава 2016. године са циљем промовисања и очувања народне традиције и стваралаштва, а кроз све је проткано побратимство четири села. У културно-уметничком делу програма наступиле су бројне изворне групе и инструменталисти из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Као и ранијих година, међу најмлађим извођачима били су гуслар Данило Пузовић, који је отпевао песму о Бабинској буни, и фрулаш и кланетиста Лука Видаковић.

Владика Атанасије је за заслуге у изградњи и уређењу Цркве Свете преподобномученице Параскеве у Бабинама архипастирским граматама одликовао Драгомира Рвовића, Јова Брашанца и Раска Плескоњића. Након културно-уметничког програма уследило је весеље под шатрама које је окупило неколико хиљада људи из Пријепоља и свих градова региона, а завршено је нешто пре поноћи.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци