“Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“ освојила највише гласова на изборима за БНВ

“Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“ освојила највише гласова на изборима за БНВ

На изборима за националне савете националних мањина, одржаним у недељу, према подацима Републичке изборне комисије листа „Санџачка демократска партија –Хусеин Мемић“ освојила је највећи број гласова на изборима за нови сазив Бошњачког националног вијећа.  Иста листа однела је победу и у Пријепољу, где је забележана излазност од око 44 одсто, показују подаци Радног тела Републичке изборне комисије за општину Пријепоље.

Према подацима које смо добили од  координатора Радног тела Републичке изборне комисије за општину Пријепоље Миодрага Ћубића, на изборима за националне савете националних мањина на територији општине Пријепоље гласало је укупно 5.226 бирача уписаних у посебан бирачки списак, од тога 5.224 припадника бошњачке и 2 припадника ромске националне мањине. У Пријепољу се гласало на 33 бирачка места. За чланове и чланице Бошњачког националног вијећа у Пријепољу је гласало скоро 44 одсто бирача од укупно 11.938 уписаних у бирачки списак. Према прелиминарним подацима Радног тела за општину Пријепоље највише гласова освојила је листа „Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“- 2.023 гласа. Следи листа Странка правде и помирења – др Мисала Праменковић“ са 1.526 гласова. На трећем месту је листа „Савез за Санџак и добре Бошњане“ којој је поверење указало 806 бирача. За листу „Бошњачко јединство – др Сулејман Угљанин“ гласало је 799 бирача, док је 18 гласова добила „Бошњачка листа – Есад Џуџо“.

Од 107 припадника Ромске националне мањине, који су уписани у посебан бирачки списак, своје бирачко право остварила су само два бирача, што је мање од 2 одсто. Радном телу Републичке изборне комисије за Пријепоље током изборног дана нису пријављене неправилности у току гласања.

Према подацима Републичке изборне комисије, на основу 88,95 одсто обрађних бирачких места у Србији Бошњаци су највеће поверење дали „Санџачкој демократској партији –Хусеин Мемић“ која је по прелиминарним резултатима освојила 35,57 одсто гласова. Следе „Странка правде и помирења – др Мисалa Праменковић“ са 31,92 одсто. Листа „Бошњачко јединство – др Сулејман Угљанин“ освојила је 27,18 одсто гласова, „Савез са Санџак и добре Бошњане“ – 3,94 одсто и „Бошњачка листа – Есад Џуџо“ – 0,45 одсто.    

Подели на мрежама

Повезани чланци