Сарадња Конзулата Турске и Општине Пријепоље

Сарадња Конзулата Турске и Општине Пријепоље

Набавка камиона за превоз отпада и одлазак фолклорног ансамбла Дома културе на манифестацију у Измир, неки су од видова сарадње о којима су разговарали заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић и конзул Републике Турске у Новом Пазару Башар Башол. Позивнице да присуствују званичном отварању конзулата, 1. септембра, упућене су председнику и заменику председика Општине Владимиру Бабићу и Есаду Хоџићу.

На позив конзула Башара Башола заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић посетио је конзулат у Новом Пазару, где је изразио велику захвалност за све оно што је Турска урадила за општину и грађане Пријепоља, између осталог за реконструкцију Oсновне школе „Душан Томашевић Ћирко“, ПУ „Миша Цвијовић“, помоћ пољопривредницима… Будућа сарадња се заснива на више области, а једна од њих је екологија, у оквиру које је било речи о помоћи у набавци камиона за превоз комуналног отпада.

Данас имамо велики проблем јер камиони ЈКП “Лим” су застарели. Добили смо уверавање да ће након именовања новог директора ТИКЕ у Београду, доћи у Пријепоље и да је извесно да ћемо тај камион добити. Други вид сарадње је културна сарадња, која датира од раније. Добили смо информацију да су контактирали организаторе смотре фолклора, која ће се одржати у Измиру, и да је сасвим извесно да ће ту учествовати и наш фолклорни ансамбл – рекао је заменик председника општине Пријепоље у оставци Есад Хоџић.

Хоџић је конзула Башола упознао и са пројектом реконструкције тврђаве Милешевац, за коју је Министарство туризма обезбедило средства за израду пројектно – техничке документације.

Хоџић је рекао да се нада да ће Република Турска увидети значај овог утврђења и подржати реконструкцију, као што је то био случај са Смедеревском тврђавом и тврђавом Рам на Дунаву, за чију санацију је средства обезбедила ТИКА.

Разговарали смо данас о томе шта можемо да урадимо у будућности за Пријепоље и како наша земља може да помогне. Направили смо пут којим ћемо да идемо у будућност и мислим да ћемо имати веома добре пројекте. Република Турска ће наставити да помаже ваше пројекте и да буде уз вас. На крају, волео бих да позовем господина Бабића и господина Хоџића да буду део активности које планирамо да организујемо поводом званичног отварања конзулата 1. септембра, а коме ће присуствовати министри спољних послова Турске и Србије Мевлут Чавушоглу и Никола Селаковић – изјавио је конзул Башар Башол.

Отварање конзулата требало би да обезбеди значајнију подршку и интезивнија улагања у општину Пријепоље, али и шири регион, закључак је овог састанка.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци