Привреда

Сарадња привредника и општине – Шанса за развој Пријепоља

Како би унапредили сарадњу сапривредним сектором, који запошљава око 70 одсто грађана и грађанки Пријепоља, општинско руководство организовало је састанак са локалним привредницима. Циљ је био да се чује шта је то што привредници очекују од локалне самоуправе и како она може да одговори њиховим потребама.

Састанку у Великој сали Дома културе присуствовало је 60- ак пријепољских привредника. Поздравио их је председник општине Владимир Бабић истакавши њихов велики допринос у запошљавању наших суграђана и суграђанки. Обећао је сву неопходну помоћ како би се у Пријепољу створио добар привредни амбијент, који би допринео да у Пријепоље људи коначно почну да се досељавају, а не само да одлазе. Смернице за будућу сарадњу са привредним  сектором изложио је  члан општинског већа Зоран Петрић. Он је најавио и формирање Савета за израду Стратегије општине Пријепоље за период од 2022. до 2029. године, па су овакви састанци од велике важности. 

Данас смо уприличили овај састанак где смо позвали скоро 200 привредника из наше општине са годишњим прометом од 10 милиона до 2 милијарде динара и више, са подацима који су релевантни за период до 31. децембра 2019. године. Циљ нам је да успоставимо што је могуће ближу сарадњу са привредницима, да чујемо шта је то што они од нас очекују и како можемо да одговоримо на њихове потребе и захтеве – каже члан Општинског већа задужен за привреду Зоран Петрић.

Председница новоформираног Одбора за привреду општине Пријепоље Биљана Дивац упознала је присутне привредника са новим члановима одбора.

Изложила је план и програмом за ову годину.

План нам је да најпре успоставимо комуникацију са привредницима која до сада није била на завидном нивоу, да чујемо њихове проблеме и да почнемо да их решавамо, јер су привредници стуб локалне самоуптраве и могу много допринети развоју локлане самоуправе – истакла је Биљана Дивац.

Члан Одбора за привреду Предраг Тошић очекује интензивнију сарадњу општине и привредника.

Та сарадња у претходних 30 година је била потпуно замрла, те стога очекујем да се та сарадња унапреди. И ово сада што се дешава је већ нешто. Не треба бити ни мегаломан у неким очекивањима и жељама. За почетак довољна је позитивна енергија – истакао је Тошић.

Привредници су били једногласни да комуникација са локалном смоуправом мора бити директна, али и делотворна како би се решили бројни, пре свега инфраструктурни, проблеми за неке будуће инвестиције.

Имамо један веома добар пример што је урадила општина Прибој са слободном царинском зоном. Наша шанса је да једну такву зону реализујемо на простору Бродарева и везу са Црном Гором. Зашто? Црна Гора је једно традиционално потрошачко тржиште, скоро да нема сопствене производње, а нема ни довољно радне снаге, па би то требало искористити – указао је на ову шансу успешни пријепољски привредник Улвија Мушовић.

Јавне позиве Министарства привреде, Фонда за развој Републике Србије и Развојне агенције представила је Наташа Јовановић из Регионалне развојне агенције Златибор, чији је један важан сегмент у пословању намењен развоју приватног сектора.

Ми се трудима да нашим привредницима буду доступни програми који су креирани на националном нивоу. то су врло атрактивни, инвестициони програми за набавку опреме. Они се спроводе преко Фонда за развој Републике Србије и Развојне агенције Републике Србије. Ми као представницу Регионалне развојне агенцијесмо ту да дамо савете и помогнемо у припреми документације за те програме – каже Наташа Јовановић из Регионалне развојне агенције Златибор.

Према њеним речима ове године је из републичког буџета за све програме  подршке привреди издвојено 2 милијарде динара бесповратних средства, плус нефинансијска подршка, а очекивана вредност укупних инвестиција износи 9,2 милијарде динара.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци