„Савиндан“ је светионик културе и духовности – часопис који се чува и изнова чита

„Савиндан“ је светионик културе и духовности – часопис који се чува и изнова чита

На скупу у гостопримници манастира Милешеве, којим је обележено три деценије рада Милешевског културног клуба „Свети Сава“ из Пријепоља, између осталог, истакнуто је да је ревија „Савиндан“ светионик културе и духовности ових простора. Овакав часопис је реткост у Србији, сложили су се сарадници ревије, који су рекли и како се сваки нови број жељно ишчекује, а потом чува и наново ишчитава.

Три деценије рад „Милешевског културног клуба „Свети Сава“ најбоље се могу сагледати кроз годишњак „Савиндан“, чији је 31. број изашао из штампе уочи празника посвећеног највећем српском светитељу и просветитељу. Старији од Клуба, који је основан 15. јуна 1991. године, почео је као подлистак Полимља, а од 5. броја наставио самостално излажење. У њему су објављене све активности које је Клуб спроводио, али и бројни текстови који су презентовали културно наслеђе ових простора, афирмисали истраживачки рад, и осветлили многе скрајнуте догађаје, личности и знаменитости српске историје и културе.

Од почетка су за „Савиндан“ писали еминентни и угледни аутори, познати и признати у бројним областима – од академика, доктора наука, до пасионираних истраживача српске историје и културног наслеђа. Поред историографије, на страницама часописа нашле су се бројне приче, приповетке, путописи и песме.

Погледајте у видео прилогу шта су о часопису рекли Рајко Веснић, публициста, Зоран Јеремић из Фондације „Родољуб Нићифоровић“, Зорица Златић Ивковић, историчарка уметности, Бошко Копуновић, публициста, Влада Милинковић, фотограф и публициста, Гордана Боранијашевић, песникиња, и Драгиша Милосављевић, историчар уметности.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци