Седница Општинског већа: Нек се јави кривац за лошу комуналну хигијену

Седница Општинског већа: Нек се јави кривац за лошу комуналну хигијену

У наставку 30. седнице Општинског већа разматрана је само једна тачка: рад ЈКП “Лим” Пријепоље – тренутна ситуација у предузећу. Састанку су присуствовали чланови Општинског већа, руководиоци одељења ЈКП “Лим” и Општинске управе  и представници инспекцијских служби са циљем да се нађе заједничко решење које би допринело ефикаснијем раду предузећа, али и бољој комуналној хигијени у општини.

Председник општине Владимир Бабић је рекао да је повод за скуп колапс у граду који је направило комунално предузеће неадекватним реаговањем у области које су у њиховој надлежности у претходном периоду. Највише приче и замерки упућено је због лоше комуналне хигијене, препуних контејнера и мини дивљих депонија по целој територији општине.

Тражимо опипљиве резултате, тражимо да се другачије приступи проблему јер грађани плаћају све сервисе. Грађани имају право да добију добру, јефтину услугу. Они не могу бити таоци наше неодговорне политике и недостатка средстава да нешто унапредимо. Ми морамо створити услове да грађани могу да бирају како ће грејати своје станове, а не да им намећемо централно грејање ако живе у градској зони – рекао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Вршилац дужности директора ЈКП “Лим” Џевад Бегановић истакао је да је ово предузеће у претходним годинама из сопствених средстава набављало контејнере и два нова камиона, а да је механизација у очајном стању. Од шест камиона, који су из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, деси се да четири буду неисправна у једном дану. Просечна старост радника  је 54 године, због чега су честа оправдана боловања. Осим мањих или већих застоја у раду, није се сложио да се ради о колапсу, већ о реалним могућностима предузећа које је, како је речено на седници Већа, представља огледало власти. Први корак ка решавању проблема је испланиран.

Ако направимо озбиљну анализу проблема, предвидимо озбиљне мере и активности, уз озбиљне приоритете, а знамо са колико средстава располажемо, онда ћемо видети шта можемо да урадимо да би се квалитет те услуге подигао на виши ниво – објаснио је руководилац Одељења за буџет и финансије Општинске управе Драгиша Ракоњац, уз појашњење да се радо о буџету за наредну годину.

Затварање депоније Стањевине и одвожење отпада на прибојску депонију, застарела механизација и недостатак радне снаге резултирали су постојећим стањем.

Мој предлог је да се хитно уђе у набавку две смећаре, два мања камиона чистилице који би довели до смањења капацитета у радној снази. Новца за то све нема јер од предвиђених 30 милиона, ребалансом смо остали на 15 милиона динара. Свака власт мора да размишља о унапређењу комуналне хигијене јер то доприноси квалитету живота – закључио је заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић.

Боља организација унутар предузећа, као и појачан рад инспекцијских служби, од којих се тражило више интервенција и пријава против несавесних грађана, такође су биле теме, али и предлози за решавање комуналних проблема. Било је речи и о нередовном прању улица, испоруци воде током сушног периода, а у много мањој мери причало се о водоводу, који је оцењен као озбиљнији проблем, који захтева значајну пажњу, рад и улагања, грејању иако је почетак сезоне близу, расвети, одржавању зеленила… На председников став да када не ради камион комуналног предузећа, не ради цела општина, уследио је одговор, да се резервни делови за тај камион траже по отпадима широм Србије, како би био покренут, јер се делови више не производе. С обзиром на целокупно стање, речено је да и од овакве ситуације може још горе, да плата мора да се заради, као и да је сарадњом свих актера у ланцу, могуће доћи до резултата. А да су резултати битни, баш сада и у наредном периоду, објашњено је реченицом да решавање проблема мора бити политика пред изборе.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци