Седница Скупштине општине – циркус и дунђери

Седница Скупштине општине – циркус и дунђери

Разматрањем извештаја о раду и финансијског извештаја Туристичке организације Пријепоље за 2021. годину, настављена је 16. седница Скупштине општине Пријепоље, која је почела у среду, 14. септембра. Председник општине Владимир Бабић је позвао одборнике да не усвоје извештај јер постоје индиције да је било незаконитих радњи, што је утврдио и интерни ревизор, због чега је извештај послат општинском правобраниоцу.

Са Туристичком организацијом се отвара Пандорина кутија јер материјала за истраживање има у свим јавним установама и институцијама, рекао је одборник Рахим Ровчанин и позвао медије, пре свега ТВ Форум да објави податке о запошљавању у свим установама, након што је објавила имена троје запослених у Туристичкој организацији. Самир Тандир је указао на то да се овај извештај не разликује у односу на претходне године и питао шта је са запошљавањима у Дому културе, ЈКП „Лим“ и запошљавањима уже и шире породице Есада Хоџића, који кроз своје фирме, како је рекао, извлачи новац из општинског буџета, који је назвао касицом прасицом. Увреде је упутио и председнику Бабићу и изјавио да се зна да све ради по налогу Хоџића и да је зато на председништву СНС-а власт у Пријепољу окарактерисана као бахата. Бабић је контра питањем: Oткуд он то зна, која је његова функција у СНС-у и да ли то значи да је опет променио странку, изазвао смех у сали.

У свом излагању Есад Хоџић је рекао да није први пут да се приликом подношења извештаја неке од установа износе лажи и неистине и позвао све који тврде већ 10 година да он злоупотребљава и троши општински буџет да то и докажу пред надлежним органима. Оценио је да грађани нису неуки и да више не пролази покушај да се нападом на њега деградира председник, а прикрије лош рад установе. Такође је истакао да не памти да је икада скупштина горе радила и да део одборника опозиције  упорно „трује“ грађане својим изјавама, а да се то стање огледа и у њиховим странкама, док за то време позиција ћути.

Разматран је и предлог одлуке о спровођењу конкурса за избор директора ЈКП „Лим“ и предлог решења о именовању комисије за његово спровођење. Док су се сви сложили да је конкурс неопходан, полемика се водила око предложених чланова комисије које је опозиција оценила као нелегитимне јер нису сви чланови у сталном радном односу због чега их је Станко Кијановић назвао дунђерима. Таква комисија је склона трговини утицајем, истакао је Тандир, и објаснио да је то лоше јер води ка корупцији. Сабахудин Хајдаревић је питао зашто уопште воде расправу, када се зна ко ће бити директор, алудирајући на садашњег вршиоца дужности Џевада Бегановића, док је Едиб Кајевић рекао да сви знају да је чланска карта услов свих руководећих позиција.

Од онога што се могло чути у репликама и полемикама између тачака, када су се одборници позивали на члан 87. Пословника о раду, који штити достојанство скупштине поменути су и Бата Стојковић и Маратонци, замерана нервоза и политичка промоција појединих одборника. Елвин Бањица је деловање Сабахудина Хајдаревића окарактерисао као циркус, а Миланко Јовановић закључио да су одборници опозиције изрекли бројне глупости.  

Између ових расправа и политичких надигравања, који нису били на дневном реду, Скупштина је расправљала и о годишњем програму заштите и коришћења пољопривредног земљишта за ову годину, о решењу о именовању комисије за спровођење избора за чланове савета месних заједница, предлозима решења о разрешењу и именовању чланова школских одбора свих школа и скупштинских одбора. Те тачке биле су основ да се прича о стању у спорту, у пољопривреди, набавци трактора и лошим атарским путевима.

Скупштина је завршена изгласавањем предложених тачака дневног реда, осим извештаја Туристичке организације за 2021. годину који поново није усвојен, а на предлог председника Бабића са дневног реда је повучен предлог одлуке о покретању поступка прибављања грађевинског земљишта за потребе ЈКП Лим и враћен Општинској управи на дораду.

Подели на мрежама

Повезани чланци