Политика

Седница СО Пријепоље: Углед странке важнији од буџета

Марко Свичевић, одборник Српске напредне странке изабран је за председника Скупштине општине Пријепоље. Бурна расправа је вођена између представника опозиције и позиције о смени Драга Попадића, члана Управног одбора Дома кулуре, испред оснивача, као и предлогу за именовање Сабире Хаџиавдић за секретарку изборне комисије општине Пријепоље у сталном саставу.

Сам почетак заседања обележиле су сметње у директном тв преносу и вербални сукоб два одборника. Председник ОО Странке правде и помирења Самир Тандир обратио се одборнику Санџачке демократске партије Изудину Шантићу речима: “Мајмуне један, да се доведеш у ред…” Без опомена, седница је могла да почне.

У дневном реду није било места за допуне које су предложили одборници и одборнице опозиције, а прихваћен је предлог општинског већа о разрешењу и именовању вршиоца дужности директора Музеја у Пријепољу. Неприхваћени предлози односили су се на непоштене и незаконите радње запослених у Општинској управи, информације о пројекту Индустријска зона, комуналним и инфраструктурним пројектима, енергетској ефикасности и екологији.

За избор председника Скупштине општине  трећина одборника и одборница предложила је економисту, члана ОО СНС Марка Свичевића, који је добио подршку и представника опозиције, али не и њихове гласове.

Након тајног гласања у коме је предложени кандидат добио 27 гласова, Марко Свичевић је изабран за председника Скупштине општине Пријепоље. Дуга расправа водила се због друге тачке дневног реда у којој су обједињена решења о престанку мандата и именовању члана Савета за међунационалне односе у општини, о разрешењу и именовању члана УО Дома културе, о разрешењу и именовању чланова изборне комисије у сталном саставу, чланова школског одбора ОШ „Михајло Баковић“ у Сељашници и чланова општинског штаба за ванредне ситуације. Највише полемике изазвала је смена Драга Попадића, члана СНС из управног одбора Дома културе, која једина од предложених тачака није образложена у скупштинском метеријалу.

Током расправе, чланови општинског већа, представници СНС, као и одборници ове странке истакли су да Попадића одавно не сматрају својим чланом јер између осталог не доприноси угледу странке због чега могу да га смене. Опозиција је имала друга сазнања.

Велику пажњу представника опозиције изазвао је и предлог одборничке групе Бошњачке демократске заједнице Србије и либерално демократске партије , да се са места Секретара Изборне комисије у сталном саставу општине Пријепоље смени Аземина Козица, а на то место именује Сабира Хаџиавдић. Како су рекли, први пут у Пријепољу, а  и у Србији је предложено да секретар изборне комисије буде особа која је под истрагом, као директорка Центра за социјални рад Пријепоље. Такође, истакли су и да се никад није десило да на овом месту буде неко ко није запослен у Општинској управи, јер секретар има највише обавеза. Оно што је наведено као сумња јесте да ће на овај начин представници власти имати много већу могућност да утичу на регуларност спровођења следећих избора. Представници позиције оценили су ове коментаре опозиције као „покушај диктатуре мањине“ јер како су рекли грађани су своје поверење дали политичким партијама које сада заступају њихове интересе и доносе одлуке. Такође, рекли су да ће ако Сабира Хаџиавдић буде проглашена кривом на суду, гласати за њену смену.

Разматрање предлога одлуке о буџету општине Пријепоље за 2020. годину, била је претпоследња тачка дневног реда, што је по речима представника опозиције, још једна неуобичајеност.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци