Друштво

Седница СО Пријепоље: Усвојен ребаланс буџета

Усвајање ребаланса буџета општине Пријепоље и предлога одлука о изради планова детаљне регулације за делове насеља Бродарево и насеља Залуг главне су одлуке шесте седнице Скупштине општине Пријепоље. Објашњавајући неопходност усвајања ребаланса буџета, председник општине Пријепоље, Владимир Бабић је истакао да су неопходна значајнија средства из буџета како би пратили велики број пројеката који је обезбеђен код министарстава, а који подразумевају и учешће локалне самоуправе.

Одборници и одборнице Скупштине општине Пријепоље разматрали су предлоге одлука о изради планова детаљне регулације за делове насеља Бродарево  и насеља Залуг у сврху изградње постројења за пречишћавање отпадних вода.

Главни разлог сазивања седнице Скупштине општине јесте усвајање плана детаљне регулације за изналажење локације за фабрику отпадних вода. То нам је некако један од најважнијих пројеката јер канализација у Ивању не може да се одведе у Лим, канализација у Великој Жупи која иде у Лим, мора негде да се одведе. Имамо проблем са канализацијом у Непеку, Томовом насељу…Морамо имати сопствена улагања, морамо бити пројектно спремни – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Чланица Већа Душка Бајић је истакла да је обавеза општине Пријепоље само да изради план и прибави земљиште, док ће пројекат реализовати и финансирати Влада Републике Србије у сарадњи са једном кинеском фирмом. Заменик председника општине Есад Хоџић је рекао да му је драго што су одборници поносни на рад локалне самоуправе и број започетих и планираних пројеката, јер је реч поносан више пута употребљена за скупштинском говорницом. Једина тачка која је прихваћена као допуна дневног реда јесте ребаланс буџета, који је, према речима председника општине, био неопходан. Велики број одобрених пројеката од више министарстава, који прате сопствена улагања разлог су што је општинско веће предложило ребаланс.

Као што смо за плутајуће бране издвојили 4 милиона, за депонију 35 милиона, имаћемо још улагања зато нам је требало да буџетска резерва буде увећана. Ми смо имали 50 милиона за пројектну документацију, али смо већ 20 потрошили, а да нисмо изашли на другу обалу Лима да регулишемо кружни ток и да радимо експропријацију земљишта или тај крак који води ка Залугу, који треба да буде жила куцавица тог модерног града који желимо у будућности да видимо.

Бабић истиче да је за путну инфраструктуру планирано око 200 милиона динара, а улагања су предвиђена и за туризам. Из општинског буџета откупљује се земљиште за изградњу спортске сале у Ивању, вртића у Бостанима, а мора се радити и на стварању услова за долазак страних инвеститора, каже Бабић.

Кад смо код тих стратешких планова, имамо заинтересоване стране улагаче који траже од нас простор, траже и слобопдне површине, што ми нажалост немамо. Усагласили смо се да испод моста може да се припрема локација за Лидл. То нам је битно јер уз Лидл долазе и други инвеститори.

Одборници и одборнице разматрали су и усвојили предлог одлуке о усвајању стратегије развоја социјалне заштите и Правилника о начину остваривања права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу. Иако међу допунама дневног реда није прихваћен предлог да се разматра и питање актуелне епидемилошке ситуације, на захтев одборнице ДПС-а Амеле Мехонић, минутом ћутања одата је почаст свим суграђанима и суграђанкама који су преминули од последица вируса корона.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *