Сестре Паљевац из Нове Вароши: Свака промена креће од појединца

Сестре Паљевац из Нове Вароши: Свака промена креће од појединца

Посету председник Србије Александра Вучића Новој Вароши, поред обећања о милионским инвестицијама, обележио је потез две Нововарошанке, сестара Ерне и Аиде Паљевац, које су свој активизам и неслагање са стањем у општини Нова Варош и Србији исказале приликом дочека испред Основне школе „Живко Љујић“. Транспаренти на којима је писало „28% воде Нове Вароши није за пиће и садржи фекалије“ и „Рио Тинто марш из Србије“ изазвали су и реакцију председника, а још је важније што су, како кажу Ерна и Аида, показале да не треба ћутати на очигледне проблеме, као и да би сваки појединац трабало да изнесе свој став и допринесе променама на боље.

Транспаренти на дочеку председник Србије Александра Вучића

Ерна и Аида Паљевац су вече уочи посете председника Србије Новој Вароши одлучиле да направе транспаренте и присуствују скупу. Два пута су им транспаренти одузимани и враћани, први пут су то урадили локални полицијски службеници, а други пут непознати мушкарац у цивилу, за кога кажу да је изгледао застрашуjуће. Упркос томе и претресу којем су биле подвргнуте, заједно са пријатељем који их је пратио, истрајале су у намери да пренесу своје поруке.

Аида сматра да већина мисли да је за промене потребна маса и да морају доћи неки нови људи са идејама, а не схватају да смо ми сами ти људи. Свака промена креће од појединца али је то тешко, поготово у малим, локалним срединама.

Ерна и Аида су након свог поступка добиле велику подршку породице и пријатеља, али и на друштвеним мрежама. Ово није први пут да јавно иступе, већ су то чиниле и приликом протеста против Рио Тинта на Браношевцу, а потом и на скуповима пред општинском зградом. Важно им је да укажу на проблеме, а, иако је истомишљеника мало, мисле да су ови скупови велики успех за Нову Варош.

Проблема је у Новој Вароши много, а пијаћу воду су истакле јер мисле да највише погађа људе. Кажу да је податак о 28% неисправне воде резултат истраживања Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ из 2020. године. Људи се константно жале на бројне проблеме али ништа не предузимају да се укључе у њихово решавање, кажу сестре Паљевац. Зато су се определиле за активизам, да не би биле једне од многих који на друштвеним мрежама покрећу револуције али им је тешко да изађу и око своје зграде покупе смеће.

Погледајте разговор са Ерном и Аидом Паљевац:

Подели на мрежама

Повезани чланци