Здравство

Систематски прегледи предшколаца – мобилни телефони криве кичму

Пред полазак у први разред малишани се сусрећу са свеобухватним систематским прегледом, који између осталог укључује и преглед физијатра. Физијатар процењује да ли се дете правилно развија, да ли има правилно држање тела, и у складу са налазима препоручује терапију или даје савете о здравим стиловима живота.

Приликом систематског прегеда физијатра, посебно се води рачуна о правилном држању тела, а детаљно се прегледају кичмени стуб, кукови, руке, ноге и стопала.

При прегледу кичменог стуба водимо рачуна о томе да ли су рамена у истом симетричном положају, да ли су лопатице симетричне, да ли деца заузимају правилан положај или став, тј. да ли су повијена рамена напред или је више изражена сколиотичност, односно кривљење кичме у леву или десну страну. Затим водимо рачуна о раменима, куковима, коленима и стопалима – каже др Дијана Бујаковић, специјалисткиња физијатрије.

Она наводи да се код деце у овом узрасту најчеће појављује повијено, кифотично држање, док се сколиоза јавља касније.

Кифотично држање настаје као последица дуготрајног положаја са мобилним телефонима у рукама, пред ТВ-ом, пред компјутерима. Код деце се појављују и поремећаји грудног коша, који су углавном наследне природе. Чести су и деформитети стопала – закључује докторка.

Резултати прегледа предшколаца указују да деца имају више проблема са правилним држањем тела него пре десетак година, за шта је одговорна промена стила живота.

Свако седмо дете има лошу постуру, односно кифотично, повијено држање. Свако пет дете има инсуфицијенцију стопала, односно слабост мишића и лигамената стопала. То све повезујемо са већим степеном седења деце и мањом физичком активношћу – истиче др Бујаковић.

Како би се ови проблеми предупредили, докторка саветује повећање физичке активности и здравију исхрану.

Дружите се више са својом децом. Будите пример и узор својој деци. Више времена проводите у природи. Упишите децу на неки спорт који ће допринети симетричном развоју, попут гимнастике, каратеа, атлетике, уколико је могуће пливање. У сваком случају, боље је бити физички активан, него проводити превише времена пред компјутером, ТВ-ом и држати мобилни телефон у руци – саветује.

Докторка истиче значај рада на исправљању уочених недостатака код деце предшколског узраста и упозорава да је, услед непридржавања савета и предложених вежби, степен деформације кичменог стуба у старијим разредима све израженији. Томе доприносе пре свега недовољна физичка активност и претерано гледање у мобилне телефоне, које осим повијања кичме може узроковати и друге здравствене проблеме. 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *