Скуп привредника: Како пословати у време и након пандемије

Скуп привредника: Како пословати у време и након пандемије

Регионална привредна комора Златиборског управног округа у сарадњи са Општином Пријепоље организовала је састанак са привредницима из Пријепоља  и региона, на тему пословања у време и након пандемије и извора финансирања. Оно што су привредници истакли као највеће проблеме јесу смањен обим производње, одсуство радника и кашњења у испоруци материјала за рад.

Више од 50 привредника и привредница из Пријепоља и региона окупило се на састанку Парламента привредникау Општинској управи Пријепоље, како би од представника Регионалне привредне коморе Златиборског округа и Министарства привреде добили информације о мерама и поступцима за очување виталности компанија, захтевима тржишта, избегавању криза у условима пословања које је наметнула пандемија Ковида 19.

Нама је битна ова година и да видимо какве ћемо резултате извући на крају. Министарство привреде и Влада, 2021. годину завршавају са великим субвенцијама. Оно што је битно за Златиборски управни округ јесте да инвестициона активност није замрла. Око 200 милиона бесповратних средстава и око 800 милиона кредита у инвестиционо улагање је уложено. То је јако битно јер је корона вирус изазвао велику потражњу за средствима за ликвидност и обртним средствима – рекао је Милан Љушић, државни секретар Министарства привреде.

Светлана Бјеличић, председница Парламента привредника је позвала све привреднике да се уједине и заједнички стварају пословни амбијент у коме ће моћи своје пословање да организују, кроз законску регулативу.

Привредници се слажу да је помоћ државе била значајна и да је некима обезбедила опстанак. Локалне самоуправе су на свој начин покушале да помогну привредном сектору.

Ми покушавамо да одложимо сва плаћања и пореза на локалном нивоу да бисмо им помогли. Наша привреда је успела да сачува капацитете, али ми нисмо ништа новчано могли да помогнемо – истакао је Владимир Бабић, председник Општине Пријепоље.

У текстилној компанији “Трендтекс” је чак 103.000 евра исплаћено на име боловања радницима у прошлој години, што је доказ да је њихова производња била десеткована.

Од 400 запослених у новембру и децембру на боловању је било више од 100 радника. Уз смањен обим производње, набавка резервних делова и тканине из Кине је додатно створило проблеме. Помоћ државе је била добродошла, али у једном моменту те одложене доприносе ми опет морамо да надокнадимо, а сада када имамо и даље заражене – објашњава директорка компаније “Трендтекс” Суанита Челебић.

Упркос свему, у овој компанији није било отпуштања, чак су запослили 31 особу у овом периоду. У грађевинској фирми “Јоновић градња” није било смањеног обима пословања, али јесте других проблема.

Било је кашњења у испоруци материјала због компанија које га производе. Корона је учинила своје па су цене материјала драстично скочиле, тако да ко ову годину заврши са позитивном нулом, биће задовољан – каже Сенад Јоновић, власник фирме “Јоновић градња”.

Привредници су овом приликом истакли да је велики проблем, који је постојао и пре пандемије Kовида-19, недостатак радне снаге, због чега су пријепољски привредници већ почели да ангажују раднике из земаља региона, али и других држава.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци