Форум жена Пријепоља обележио Међународни дан особа са инвалидитетом апелом за њихово запошљавање

Форум жена Пријепоља обележио Међународни дан особа са инвалидитетом апелом за њихово запошљавање

У закључцима се каже да се неке особе са тежим облицима инвалидитета и по 30 година налазе на евиденцији Националне службе запошљавања, да Закон о профисионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом има добре одредбе, али да се оне у пракси не спроводе доследно. Постоји доста активних мера запошљавања које спроводи Национална служба, али је већина тих послова на три или четири месеца, што им не даје материјалну сигурност и стабилан радни однос. Постоји доста предрасуда о њиховим радним могућностима, па се послодавци често радије одлучују да плаћају пенале него да запосле особу са инвалидитетом.

У данашњим препорукама за унапређење положаја ОСИ на тржишту рада од предузећа у Пријепољу се очекује да организују дан отворених врата за особе са инвалидитетом, да Национална служба за запошљавање организује различите обуке и преквалификације за особе са инвалидитетом као и да се успоставе строжи механизми контроле поштовања законских одредби. Истакнуто је и да је неопходна већа подршка локалне самоуправе.

Како би се побољшао положај особа са инвалидитетом у друштвеној заједници и обезбедило једнако уживање људских права, Генерална скупштина Уједнињених нација 1992. године прогласила је 3. децембар Међународним даном особа са инвалидитетом. Међународни дан особа са инвалидитетом ове године се обележава под слоганом „Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости“, а повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указује да је однос према особама са инвалидитетом и даље пун предрасуда и неразумевања, што додатно отежава њихов социјални и економски положај, стављајући их на маргине друштва. Инвалидитет је годинама међу најчешћим облицима дискриминације у притужбама које грађани подносе, и то у областима пружања услуга, коришћења јавних површина и рада и запошљавања. У нарочито неповољном положају налазе се деца и жене са инвалидитетом, који су неретко жртве вишеструке дискриминације, наводи Јанковић.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *